2024. április 25., csütörtök
TAXIHELYZET

Rajtaütéses ellenőrzések

Az év végéig a városi önkormányzat döntést hoz arról, hogy Újvidéknek hány taxira van szüksége

A városi felügyelőség fokozottan ellenőrzi a városi fuvarozókat, a legkisebb szabálysértést is komolyan büntetik.

Újvidéken a városi felügyelőség fokozottan ellenőrzi a taxisokat, így szeretnék „kiszűrni” azokat, akik engedély nélkül fuvarozzák a polgárokat, főként a peremvárosi településekre. A legálisan működő taxisok nemrégiben forgalomlassítással tiltakoztak feke

Újvidéken a városi felügyelőség fokozottan ellenőrzi a taxisokat, így szeretnék „kiszűrni” azokat, akik engedély nélkül fuvarozzák a polgárokat, főként a peremvárosi településekre. A legálisan működő taxisok nemrégiben forgalomlassítással tiltakoztak feke

Az önkormányzat egy tanulmányt készíttetett, amelyben felmérték, hogy hány taxira van szüksége egy akkora városnak mint Újvidék. A tanulmány szerint az lenne az optimális, ha a városban 1293 taxis dolgozna, számuknak semmiképp sem kellene meghaladnia az 1423-at.

A Városi Közlekedési Hivatal adatai szerint jelenleg a város utcáin 1700 bérkocsis taxizik, közülük csak 1254-nek van megfelelő fuvarozási engedélye.

A városházán a Dnevnik napilapnak elmondták, hogy a városi felügyelőség az utóbbi időben naponta végez ellenőrzéseket a taxisok körében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szabályoknak megfelelően működjenek a városi fuvarozók. Az ellenőrzéseket gyakran a rendőrséggel karöltve végzik, de az utóbbi időben egyre több, be nem jelentett, rajtaütéses kontrollt végeznek. A felügyelőség ellenőrzi azokat a taxisokat, akik autójukon feltüntették a taxi jelet, de azokat a „gyanús” járműveket is, amelyek több személyt szállítanak, a taxi felirat nélkül. Abban az esetben, ha bebizonyosodik, hogy engedély nélkül fuvaroznak, a járművet ideiglenesen elkobozzák, amíg nem születik bírósági döntés az üggyel kapcsolatban. Abban az esetben, ha a fuvarozók enyhébb szabálysértéseket követnek el, a járművet 10, illetve 30 napra kizárják a forgalomból, vagy a helyszínen szabálysértési meghagyást adnak át.

A felügyelőség emlékeztetet arra, hogy az engedély nélkül fuvarozók leggyakrabban a peremvárosi településekre szállítják az utasokat, főleg az autóbusz-megállóhelyeken kínálják fel szolgáltatásaikat.

Az idén végzett rajtaütéses ellenőrzések során a felügyelőség 1152 taxist ellenőrzött, 120 szabálysértést állapítottak meg. Az elkövetkező időszakban folytatódnak a meglepetésszerű ellenőrzések, a felügyelőség figyelmezteti a taxisokat arra, hogy a legkisebb szabálysértést is a törvénnyel összhangban kezelik!