2024. március 29., péntek

Újvidéktől Amiens-ig

Lezárult az OPENS 2019 projektum

A Szerb Nemzeti Színházban tegnap ünnepélyes keretek között átadták az Európa Ifjúsági Fővárosa címet, amelyet az idén Újvidék viselt. A rangos cím 2020-ban a franciaországi Amiens városához kerül. Az eseményen Ana Brnabić miniszterelnök is részt vett, aki ezt megelőzően az Újvidéki Egyetem rektorátusának épületében párbeszédet folytatott fiatal hallgatók egy csoportjával. A beszélgetést a Miniszterelnök megnyitja a kapukat – Fiatalok kormányban elnevezésű elképzelés keretében valósították meg, a jelenlevők számos, aktuális problémát oszthattak meg a miniszterelnökkel. Ezt követően, az esti órákban a Szerb Nemzeti Színházban kezdetét vette az ünnepi műsor, melynek végén a kormányfő beszédet intézett elsősorban a fiatalokhoz. Az ünnepségre, és az ott elhangzottakra a jövő hét folyamán még visszatekintünk.

Ana Brnabić kormányfő beszédet mond (Fotó: Ótos András)

Ana Brnabić kormányfő beszédet mond (Fotó: Ótos András)

Az OPENS (Omladinska Prestonica Evrope Novi Sad), mint különféle, mindenekelőtt ifjúsági előjelű szervezetek szövetsége 2016-ban alakult meg, majd először a 2018-as ifjúsági fővárosi címért szállt versenybe. Ebben az évben azonban a portugáliai Cascais városa nyerte el a rendezési, azaz a címviselés jogát. Az újbóli próbálkozás már meghozta a sikert és Várnában, két évvel ezelőtt, az OPENS közbenjárásával városunk elnyerhette ezt a rangos, kitüntetésnek is nevezhető címet. A múlt évre visszatekintve a projektum megvalósítása sikeresnek mondható, ugyanis mintegy 1440, a legkülönbözőbb területeken lebonyolított rendezvényre és akcióra került sor városunkban, ezekben az egész ország területéről egészen pontosan 291.440 fiatal vett részt. Lehetőséget kaptak arra, hogy ki ilyen, ki olyan módon bemutathassa képességeit, tudását. A számos rendezvény közül kiemelendő az eseményegyüttes megnyitókoncertje, amelyen mintegy hatezer fiatal vett részt. Az idén nyáron a neves EXIT fesztivál is az OPENS projektum fényében zajlott le, a buli keretein belül három ország 15 városából mintegy 40 együttes vett részt.

Miloš Vučević polgármester átadja az ifjúsági főváros „kulcsát” Brigitte Foré amiens-i polgármester asszonynak (Fotó: Ótos András)

Miloš Vučević polgármester átadja az ifjúsági főváros „kulcsát” Brigitte Foré amiens-i polgármester asszonynak (Fotó: Ótos András)

Pénteken délelőtt Miloš Vučević polgármester fogadta Brigitte Foré amiens-i polgármestert. Vučević gratulált a sikerhez, beszámolt neki arról, hogy a titulus Újvidéknek mekkora „hasznot” hozott. Arról is, hogy az ifjúsági fejlesztőprogramok finanszírozása nem szűnik meg 2019-ben, ellenkezőleg: a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak majd ifjúságunk igényeinek kielégítésére. Az OPENS fiatalok hatalmas tömegét mozgatta meg, olyan fiatalok vettek részt benne, akik magukra vállalták a döntéshozatal terhét, akik hajlandóak voltak részt venni városunk ifjúságpolitikai stratégiájának kialakításában. – Hatalmas erő rejlik fiataljainkban, ők a pozitív változások kezdeményezői. Az EIF elképzelés hozzájárul ahhoz, hogy a határok veszítsenek jelentőségükből, hogy kontinensünk ifjúsága közelebb kerüljön egymáshoz, hogy kialakulhasson egy közös, egyetemes értékrend. Elősegíti azt, hogy meghalljuk fiataljaink hangját – üzenik a beszélgetőpartnerek.