2024. március 29., péntek

Szükségben minden betevő falat számít

Hatszáz adag meleg ételt osztanak Topolya község népkonyháján a rászorulóknak

November 6-a óta üzemel Topolya községben a népkonyha, a Vöröskereszt helyi szervezete koordinálásával, illetve az önkormányzat anyagi támogatásával. Lestár Tibortól, az emberbaráti szervezet topolyai községi szervezetének a titkárától megtudtuk, hogy az idén 460 felnőttnek és 140 gyermeknek, vagyis összesen 600 felhasználónak van joga az ingyenes, minőségi összetevőkből főtt ételre, hetente 4 alkalommal.

– A község területén a népkonyha étkeztetési programjában 7 tanintézmény, illetve 15 helyi közösség van bevonva. Azzal, hogy ide tartozik az ételadagok elosztásának két topolyai helyszíne, a Vásártér és az Új otthon. Az egy tál főtt ételhez fél vekni kenyér is jár, illetve a gyermekek ételadagja a felnőtteknek járó félliternyi ételmennyiség 60%-a. Az ételadagokat keddtől péntekig osztjuk – nyilatkozta Lestár. 

– Az étkekre, azok összetevőire ezúttal is javaslatot tettünk a községnek, így meg van határozva, hogy a hét melyik napján mi készülhet. Így tehát a menü tartalmazhat kolbászos babot, savanyú káposztát hamburgi szalonnával, kolbászos gyuvecsot, kolbászt zöldbabbal, kolbászt borsóval, hamburgi levest felvágottal, rizibizit fehér csirkehússal, illetve paprikást. Részletesen ki van mutatva, hogy egy-egy adagnak az elkészítése mennyibe kerül, így napi szinten egy felnőtt adag kiadása 56-tól 90 dinárig terjedhet. Ez azt jelenti, hogy személyenként átlag 75 dinár 19 para a népkonyhára szánt kiadás. Ezt elfogadta a községi önkormányzat is. Ez az ár tartalmazza egyebek mellett az ételosztás helyszínére való szállítás üzemanyag-költségét, az elkészítéskor felhasznált energiát, az elengedhetetlen tisztítószerek árát, valamint az étkek azon összetevőit, amiket meg kell vásárolnunk – ismertette a titkár.
Az ételadagok a Vöröskereszt konyhájában készülnek, a szervezet járműve 15 helyszínre szállítja a rászorulóknak, a szétosztással járó munkát elsősorban a helyi közösségek aktivistái végzik.

A községben a népkonyhára jogosultak számát tekintve vannak változások a múlt évihez képest. Az idén valamennyivel csökkent a közétkeztetésre szánt keret, s ez azt jelenti, hogy 50 egyénnel kevesebbnek van lehetősége ingyenes étkeztetésre. A népkonyhára jogosult személyekről, illetve a lehetőség megszűnéséről is egy 16 tagú bizottság dönt, amelynek tagjait a községi önkormányzat, a helyi közösségek illetékesei mellett Topolya Község Szociális Központja, illetve a nyugdíjas-egyesület képviselője alkotják. Nada Mehaković közigazgatási osztályvezető képviseli a községi önkormányzatot abban a bizottságban, amely határoz az egyének jogosultságáról. 

– A 460 felnőtt korú igénylőből Topolyán 139 felhasználóval működünk, Bácskossuthfalván 91-en jogosultak az ingyenes étkeztetésre, Pacséron 50-en. Zentagunarason 9 egyén vesz részt a népkonyhaprogramban. Bajsán 76, Pannónián 11, Gunarason 26, Krivaján, Njegoševón és Tomislavcin 10-10, Cserepesen (Sokolacon) és Karađorđevón 8, Pobedán 7, Kisbelgrádban pedig 5 egyén. A népkonyhai étkeztetési programban résztvevők többsége jogosult szociális segélyre is, vagyis főleg szociális esetekről beszélünk. Emellett néhány, a népkonyha szolgáltatására jogosult egyén földművesnyugdíjat kap, azaz a legalacsonyabb nyugdíjat, és ennek okán kerülhetett be a felhasználói keretbe. A szociális központ munkatársai egyébként egyenként ellenőrzik ezeknek az egyéneknek a jogosultságát. A listát állandóan ellenőrizzük, mert akadnak olyanok is, akik nem fogadják el a népkonyhán való étkezés lehetőségét. Ehhez a névsorhoz még hozzátartozik az a községi elnök által jóváhagyott 140 diák nevét tartalmazó keret is, így jön ki összesen a 600 ingyenes ételadag – fogalmazott Nada Mehaković.