2024. április 19., péntek
XXIV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Hollandia az új világbajnok!

Dráma a döntő végén – Oroszország a bronzérmes

Végletekig kiélezett, izgalmas és drámai csatában Hollandia mindössze egy góllal, 30:29-re legyőzte Spanyolországot a kumamotói női kézilabda-világbajnokság döntőjében, és története során először hódította el a vb-trófeát.

Taktikus, lendületes játékkal kezdtek a spanyolok, lerohanásaiknak köszönhetően hamar négygólos előnyt szereztek. A villámgyors támadások eleinte meglepték a hollandokat, akik csak a félidő közepére tudták rendezni soraikat, ekkor azonban szemlátomást feljavult a játékuk, míg a másik oldalon rengeteget hibáztak a lányok. A több mint tízperces spanyol gólcsendet kihasználva a hollandok előbb egyenlítettek, majd a szünetre háromgólos előnybe kerültek. A vezetés talán túlontúl magabiztossá tette őket, a második játékrészben ugyan tovább növelték előnyüket – öt góllal is mentek –, a spanyolok viszont még időben váltottak és felzárkóztak. Carlos Viverrel ellentétben Mayonnade mester nem tudott mit kezdeni a szituációval, a hajrára Spanyolország egyenlített. Drámai végjáték következett, 29:29-nél, 20 másodperccel a vége előtt Spanyolország támadhatott a győzelemért, de Alexandrina Barbosa próbálkozását Tess Wester hárította. Ainhao Serrador szabálytalanul blokkolta a kidobást – keze belógott a hatos fölé, ami az utolsó félperces szabály szerint büntető –, amiért ő piros lapot, a hollandok pedig hetest kaptak. Lois Abbingh keze nem remegett meg a döntő pillanatban, Zoqbi de Paula tehetetlenül nézte a hálójába vágódó labdát, így Hollandia lett a női szakág 14. világbajnoka, és győzelmével egyenes ágon kvalifikálta magát a jövő évi olimpiára.

A bronzmérkőzés az olimpiai bajnok Oroszország 33:28-as győzelmével zárult, Ambros Martín válogatottja minden tekintetben felülmúlta Norvégiát. A skandinávok ugyan jól kezdtek, hamar elhúztak három góllal, ám amint az oroszok rendezték védelmüket, fordítottak, és a továbbiakban magabiztosan őrizték előnyüket. A játék képe a térfélcserét követően sem változott, a norvégoknál egyedül Emilie Arntzen és Stine Oftedal nyújtott kiegyensúlyozottan jó teljesítményt, míg a túloldalon szinte minden játékos felnőtt a feladathoz. Anna Vjahirjeva ezúttal is csapata vezéregyénisége volt, a jobbátlövő kilencszer mattolta a norvég hálóőröket, s mellette tíz gólpasszt is jegyzett, nem véletlen, hogy ismét őt választották a mérkőzés legjobbjává. Az oroszok kilenc győzelemmel és mindössze egy vereséggel zárták a tornát, szerencsétlenségükre épp az elődöntőben mutattak némi megingást.

A helyosztón az is eldőlt, hogy Szerbia, Magyarország és Kína mellett Oroszország került a márciusi olimpiai selejtező torna második csoportjába, az orosz doppingbotrányból fakadó négyéves eltiltás miatt egyelőre még nem lehet tudni, mi is lesz Vjahirjeváék sorsa. A selejtezőből egyébként az első kettő lehet majd ott Tokióban.

A vb álomcsapata, balszélső: Camilla Herrem (Norvégia). Balátlövő: Alexandrina Cabral Barbosa (Spanyolország). Irányító: Estavana Polman (Hollandia). Jobbátlövő: Anna Vjahirjeva (Oroszország). Jobbszélső: Jovanka Radičević (Montenegró). Beálló: Linn Blohm (Svédország). Kapus: Tess Wester (Hollandia).

A gólkirálynő: Lois Abbingh (Hollandia, 71 gól).

MVP: Estavana Polman (Hollandia).

Eredmények, a 3. helyért: Oroszország–Norvégia 33:28 (18:15). A döntő: Spanyolország–Hollandia 29:30 (13:16).

A vb végeredménye: 1. Hollandia, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, 4. Norvégia, 5. Montenegró, 6. Szerbia, 7. Svédország, 8. Németország, 9. Dánia, 10. Japán, 11. Dél-Korea, 12. Románia, 13. Franciaország, 14. Magyarország, 15. Angola, 16. Argentína, 17. Brazília, 18. Szenegál, 19. Szlovénia, 20. Kongói DK, 21. Kuba, 22. Kazahsztán, 23. Kína, 24. Ausztrália. @sz = n ekk

Rasmussenre fegyelmi eljárás vár

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága azonnali hatállyal felfüggesztette a magyar válogatott szövetségi kapitányát, Kim Rasmussent a románok ellen elvesztett mérkőzés után tett kirohanása miatt, és fegyelmi eljárást indított ellene. Az IHF indoklása szerint a magyar kapitány a sajtótájékoztatón „sportszerűtlenül viselkedett, és nem megfelelő nyelvezetet használt”. A vizsgálatot az etikai bizottság folytatja le, és szükség esetén dönt a további szankciókról. Rasmussen eltiltása esetén fennáll a veszélye, hogy nem lehet ott a magyar válogatott kispadján a márciusi olimpiai selejtezőn, már ha a szakági szövetség egyáltalán vele képzeli el a folytatást.