2021. október 24., vasárnap

Skócia függetlenedne, London nem engedi

Illusztráció

A skót kormányfő szerint Boris Johnson brit miniszterelnök nem vétózhatja meg a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazást.

Nicola Sturgeon ezt arra hivatkozva mondta a BBC-nek, hogy az általa vezetett Skót Nemzeti Párt a csütörtöki parlamenti választáson az 59 skóciai körzetből 48-at megnyert. „Szerintem a kockázat a konzervatívok számára az – noha elég nyugodtnak kéne lennem emiatt –, hogy minél inkább akadályozzák a skót emberek akaratát, minél inkább vetik meg a skót demokráciát, annál jobban növelik a függetlenség támogatottságát, ha úgy tetszik, helyettem végzik el a munkám.”

„A toryknak el kell fogadniuk a vereséget. El kell fogadniuk, hogy a Skót Nemzeti Párt győzött a választáson, amit úgy vívtunk ki, hogy azt mondtuk, adják meg a skótoknak, hogy dönthessenek a saját jövőjükről. Már most megvan a felhatalmazásunk a függetlenségi népszavazáshoz” – ezt már Ian Blackford, a párt londoni frakcióvezetője mondta.

A brit kormány minisztere viszont úgy vélekedett, hogy az öt évvel ezelőtti függetlenségi referendum eldöntötte az ügyet: „2014-ben már volt egy népszavazás arról, hogy Skócia elszakadjon-e az Egyesült Királyságtól. Azt mondták, ez egy nemzedékre eldöntötte a kérdést. A mostani választáson azt láttuk, mi történik, amikor politikusok felül akarják írni egy referendum eredményét. Ugyanígy kell tisztelnünk a 2014-es népszavazás eredményét. Skócia erősebb az Egyesült Királyságban: egyszerre lehetsz büszke skót és büszke brit” – mondta Michael Gove.

Hasonlóan vélekedik Boris Johnson is, akinek hivatala a Nicola Sturgeonnel folytatott péntek esti telefonbeszélgetés után azt közölte, hogy a csütörtöki választáson nagy fölénnyel győző konzervatív brit miniszterelnök nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás megtartásához.