2024. április 16., kedd

Önállóan indul a VMSZ a választásokon

Évértékelőt tartott Pásztor István, a VMSZ elnöke

A vajdasági magyar közösséget érintő aktuálpolitikai helyzetről és a Vajdasági Magyar Szövetség terveiről beszélgetett csütörtökön este Pásztor István elnök a vajdasági magyar média és a magyarországi közmédia munkatársaival. Az est moderátora Buda Hajnalka szerkesztő volt.

Évértékelő sajtótájékoztató (Fotó: Ótos András)

Évértékelő sajtótájékoztató (Fotó: Ótos András)

Az évértékelő sajtótájékoztatót az újvidéki Forum Étteremben tartották meg, ahol a Magyar Szó napilap újságírói mellett a Családi Kör és a Hét Nap hetilapok, a Pannon RTV és a Vajdasági RTV, az Újvidéki Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió, illetve a Vajdaság MA hírportál munkatársai két és fél órán át faggatták a politikust. Az újságírók szinte minden magyar érdekeltségű témát érintettek, de kitértek a magyar nemzetpolitikai és a hazai politikai helyzetre is.

A tavaszra esedékes szerb parlamenti választások is szóba kerültek. A média képviselői arra voltak kíváncsiak, hogy a VMSZ megtartja-e önállóságát a választási ciklusban, vagy pedig a hatalmon levő párt koalíciós partnereként indul a 2020-as választásokon?
– Tizenhárom éve meghoztunk egy nagyon fontos stratégiai döntést, miszerint a VMSZ minden következő választáson önállóan indul – válaszolta Pásztor István, aki kiemelte, hogy a párt akkoriban szabadult meg a demokratikus tömb nyomásától – Azóta is azt valljuk, hogy magyar érdekeket csak magyar politikus tud magyar nyelven megfogalmazni. A nehezebb utat választjuk ismét, hisz a jelenleg hatalmon lévő tömbbel kötött, választás előtti koalíció nyilván több mandátumot biztosítana a VMSZ-nek. A Szerb Haladó Párttal való közös indulással viszont olyan ütést mérnek a vajdasági magyar politikai érdekérvényesítésre, amit nem tudnánk kijavítani. Ezért mind köztársasági, mind tartományi és önkormányzati szinten is önállóan indulunk. Bízunk abban, hogy az elmúlt négy év eredményeivel már sikerült kivívnunk a szavazópolgárok bizalmát, a hatalmon levő párttal pedig azt az együttműködést szeretnénk folytatni, amelyet az elmúlt években megalapoztunk.

A pártelnök hangúlyozta, hogy a VMSZ az a magyar közösség, amely saját maga legitimitását biztosítani tudja.
– Létezik egy megállapodás Aleksandar Vučić szerb államfő (Szerb Haladó Párt) és énköztem, miszerint tiszteletben tartjuk egymás támogatói táborát. Ennek ellenére manapság azt tapasztaljuk, hogy az SZHP különböző eszközöket felhasználva megpróbál betörni a magyar szavazótáborba, közvetett és közvetlen úton is megkeresi a magyar polgárokat. Mindezt jogszerűen teszi, ám a korábban lefektetett együttműködési bizalom ellenére. Mindezzel a polgároknak is tisztában kell lenniük. Lehet ugyanis a VMSZ-t büntetni a hatalmon levő párttal kötött korábbi koalíciójáért, de ez azt eredményezi, hogy a végén a partnerek lesznek az erősebbek. A közös cél viszont az erős magyar érdekképviselet megőrzése kell hogy legyen.

A szerb kormánnyal való együttműködést egyébként kiválónak minősítette Pásztor István. Az elnök szerint országos és tartományi szinten is eredményorientált, sikeres évet zárhatnak. A felmerülő gondok inkább az önkormányzati szintekre jellemzőek, de ezeket sikerrel orvosolják. A VMSZ első embere szerint a legfontosabb az, hogy az elvétve megjelenő konfliktusok soha nem kérdőjelezték meg a hatalmon levő tömbbel való együttműködés folytatásának lehetőségét.

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Az évértékelő sajtótájékoztatón kiemelték a magyar nemzetpolitikai program keretében megvalósított gazdaságfejlesztések eredményességét is Vajdaságban. A VMSZ által kezdeményezett, és a Prosperitati Alapítvány által megvalósított befektetések sikere ugyanis példaértékűnek számít a Kárpát-medencében – hangsúlyozta Pásztor. A négy év alatt ugyanis több mint 32 milliárd dinár értékű beruházás valósult meg Vajdaságban, a nagy léptékű fejlesztések 800 új munkahelyet biztosítottak a magyar közösségnek és felépült egy olyan integrált gazdasági rendszer, amelynek résztvevői szoros kapcsolatban állnak egymással. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy az elmúlt évek befektetett munkája által sikerült biztosítani a nemzetpolitikai intézkedések feltételrendszerét az elkövetkező kormányzati ciklusra is, így a gazdaságfejlesztési programok a jövőben is folytatódnak.

A sajtótájékoztatón olyan közérdekű témákat is értintettek az újságírók, mint a magyar tankönyvet problémája, vagy a kulturális hagyatékaink megőrzése. Minderről bővebben a hétvégi számunkban olvashatnak.