2024. március 28., csütörtök

Változnak a választási tervek

Egy biztos: márciusban nem lesznek parlamenti választások Szerbiában

Harmadik alkalommal ültek tárgyalóasztalhoz a szerb kormány és az ellenzékben politizáló pártok képviselői pénteken Belgrádban. A zárt ajtók mögött zajló tanácskozáson ezúttal is a közelgő parlamenti választások feltételeiről egyeztettek, európai parlalementi képviselők közvetítésével.

A tárgyalásokat követően Maja Gojković, a szerb parlament elnöke azt nyilatkozta, hogy az eredetileg márciusra tervezett választásokat elhalasztották.

– Abban egyeztünk meg, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök, alkotmányos kötelezettségével összhangban határozzon meg egy legkésőbbi dátumot, amelyen meg lehet tartani a választásokat. A halasztásra annak érdekében kerül sor, hogy meg tudjuk valósítani a három találkozón meghatározott célokat – mondta a szerb parlament elnöke, és kiemelte, hogy az intézkedésekre a választások feltételeinek javítása miatt van szükség.

A szerb parlament már elfogadott négy törvényt, amelyek a választási feltételek javítását szolgálják. Szabályozták a politikai tevékenységek pénzelését a választási kampány folyamán és az állami források használatát. Meghatározták a legfelsőbb állami- és köztisztviselők, illetve a közvállalatok igazgatóinak a kötelességeit, tilalmait és korlátait, de rendelkeztek a korrupcióellenes ügynökség bánásmódjáról is. A parlament képviselői kiválasztották a polgári jogvédő három helyettesét is. Immár konkrét intézkedések vonatkoznak a párt- és állami tevékenységek teljes szétválasztására a választási folyamat alatt, az állami erőforrásokkal való visszaélés megakadályozásának érdekében.

Az eredményeket az ellenzék is elismeri. Zoran Živković, az Új Párt elnöke hangsúlyozta azonban, hogy „előrelépések születtek, de ezek csak felszínesnek mondhatóak”. A pártelnök nem kívánt részletekbe bocsájtkozni, ám kiemelte, hogy pártja a választások kiírását követően dönt arról, hogy indul-e a 2020-as voksoláson.

A hatalomon levő párt és az ellenzék képviselői ezúttal is európai parlamenti képviselők jelenlétében tárgyaltak. Tanja Fajon, az EU–Szerbia stabilizációs és társulási bizottságának (POSP) elnöke szerint a halasztással erősödhet a lakosok bizalma a választási folyamat iránt. Az eddigi egyeztetések ugyanis jelentős fejlődést mutatnak, a tárgyalások az igazságos és demokratikus választások megtartása érdekében zajlanak. Az uniós képviselő főként a médiaszabadság terén elért eredményekkel elégedett. Tanja Fajon szerint ugyanis többek között sikerült pontosan meghatározni a szerb köztelevízió választási szerepét is.

Fontos, hogy pontosan meghatározták a kitűzött célok teljesítésének határidejét – nyilatkozta Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője. Az uniós testületek elsősorban az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) munkájában várnak el fejlődést, de dolgozni kell a szerb média hozzáférhetőségén is – részletezte Bilčík. Hangsúlyozta, hogy az elkövetkezőkben az Európai Parlament és az Európai Tanács képviselőivel arról fog tárgyalni, hogyan támogatják majd a választási feltételek javítására irányuló törekvéseket Szerbiában.

A köztársasági elnök a törvény szerint március elején köteles bejelenteni a parlamenti választásokat. A kiírás napjától számítva legkevesebb 45, legfeljebb 60 napon belül kell megtartani a voksolást. A jelenleg érvényben levő rendelkezések szerint a választásokat legkésőbb május 3-án meg kell tartani.