2024. április 19., péntek

Rendteremtés a városokban és a falvakban

Mostantól a községek is alapíthatnak kommunális milíciát, akár több község közösen

Szinte pontosan tíz évvel azt követően, hogy bekerült a szerbiai jogrendbe a kommunális rendőrség intézménye, a jogalkotó teljesen új jogszabály keretében szabályozta ennek a helyi önkormányzati szervnek a jogállását. Tekintettel a kommunális rendőrség feladataira és felhatalmazásaira, sokak szerint ez egyike az év legfontosabb új törvényeinek. A helyi kommunális szervnek az új rendelkezések értelmében nemcsak az elnevezése változott, hanem felhatalmazásainak lajstromába is bekerült néhány új tétel, például a gázspray, mint kényszerítő eszköz.

A vonatkozó jogszabály értelmében a kommunális rendőrség új elnevezése kommunális milícia. A törvényt megkérdőjelező szakértők már az elnevezéssel sem értenek egyet, emlékeztetvén, hogy a milícia kifejezés elsősorban hadi fogalom, amely az esetek többségében az önkéntesekből verbuvált, polgári, ál-katonai alakulatok tevékenységét foglalja magában.

A törvénymódosítás megejtése valójában kötelezettség volt a köztársasági parlament számára, hiszen a rendőrségről szóló törvény tavalyi módosítása előírta, hogy három éven belül módosítani kell minden olyan más jogszabályt, amely az elnevezésében a rendőrség szavat használó szervezeti egységek működését szabályozza. A tavaly módosított rendőrségről szóló törvény úgy határozott, hogy a rendőrség kifejezést kizárólag a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium használhatják különböző belső szervezeti egységeik vonatkozásában. A kommunális milíciáról szóló jogszabály alkalmazását lehetővé tevő dokumentumok meghozatalára az illetékes minisztérium az új törvény hatályba lépésétől számítva egy évet kapott.

GÉPKOCSIT IS MEGÁLLÍTHATNAK

A kommunális milíciáról szóló törvény egyik legfontosabb hozadéka az, hogy az egyebek mellett a kommunális rend és a közrend megőrzésének, valamint a környezetvédelem és a polgárok értékei megóvásának tekintetében felhatalmazásokkal rendelkező szervet nemcsak a városok alakíthatják meg, hanem a községek is. Arra is lehetőség van, hogy több helyi önkormányzat szerződésben állapodjon meg a közös kommunális milícia megalakításáról. Újdonságnak számít, hogy ha azt a bevetés indokolttá teszi, a kommunális milícia tagjai civilben is eljárhatnak, nemcsak egyenruhában. Utóbbi rendelkezés tekintetében szintén több szakértő felemelte a hangját, azzal érvelvén, hogy a rendőrség tagjai is elsősorban csak akkor járhatnak el civilben, ha bűncselekmény ügyében nyomoznak, a kommunális milícia feladatai pedig elsősorban a kommunális rend megőrzésben merülnek ki. Az említett álláspontot képviselő szakértők szerint ez a rendelkezés a visszaélések generátora lehet.

A kommunális rendőrséghez képest a kommunális milíciának egyetlen új feladata van, ez pedig az állami jelképeket szabályozó törvény alkalmazásának a felügyelete. A kommunális és az egyéb rend megőrzése a korábbiakhoz hasonlóan egyebek mellett a következő területekre terjed ki: vízellátás, vízlecsapolás, szennyvízelvezetés, köztisztaság, a kommunális és egyéb hulladék elszállítása, valamint megfelelő elhelyezése, zajszennyezés, utcák, helyi önkormányzati utak, parkolás, utasszállítás, piacok, parkok, egyéb közterületek és temetők.

A kommunális milícia a következő felhatalmazásokkal élhet: figyelmeztetheti és felszólíthatja a polgárt, hogy hagyjon fel adott, a helyi szabályok szempontjából elfogadhatatlan tevékenységével, továbbá igazoltathatja a polgárt, előállíthatja, megállíthatja a gépjárműveket és átvizsgálhatja azokat (beleértve ebbe a gépjárműben utazó személyek megmotozását), ideiglenesen tárgyakat kobozhat el, kép- és hanganyagot rögzíthet, kényszerítő eszközöket alkalmazhat és értesüléseket gyűjthet be a polgároktól. A korábbi felhatalmazásokhoz képest egyedül ez utóbbi számít újdonságnak. Ennek értelmében a kommunális milícia munkatársának jogában áll tájékoztatást kérni attól a polgártól, aki értékelése szerint érdemben tájékoztathatja az elkövetett szabálysértés részleteiről, vagy a vélt elkövető kilétéről. Az információ begyűjtése történhet a szabálysértés elkövetésének a helyszínén, de később, írásban is. A személy, akitől a rendfenntartó ilyen információt kér, nem tagadhatja meg az együttműködést.

A kommunális rendőrségnek korábban is jogában állt motozást végrehajtani, vagy a személyeknél található különböző tárgyakat megvizsgálni, ehhez képest az egyetlen plusz felhatalmazás, hogy mostantól gépjárműveket is megállíthat, ha a sofőr szabálysértést követ el, továbbá átvizsgálhatja a gépjárművet, megmotozhatja az abban utazó személyeket és közelebbről megvizsgálhatja a náluk található tárgyakat. Szinte ugyanez a helyzet az előállítás tekintetében, itt is csak bővítette a törvényhozás az eddigi felhatalmazást. Korábban a helyi önkormányzat rendfenntartói akkor vezethették elő az adott személyt, amennyiben az igazoltatás alkalmával nem tudták megállapítani a kilétét. Mostantól emellett a kommunális milícia a szabálysértést elkövető személyt, amennyiben megállapítja a kilétét, átadhatja a szabálysértési bíróságnak, az eljárás elindítására vonatkozó indítvánnyal. A rendfenntartók egyebek mellett olyan tárgyakat kobozhatnak el ideiglenesen a polgároktól, amelyek szabálysértés elkövetésére szolgálnak.

A polgárok jogaiba legkifejezettebben a kényszerítő eszközök alkalmazása gázol bele. A kommunális rendőrség ezen felhatalmazásának keretében eddig testi kényszert, bilincset és rendőrbotot alkalmazhatott, ez a lajstrom most kiegészült a gázspray-vel. Természetesen utóbbi eszközöket csak kivételesen indokolt esetekben alkalmazhatják a helyi rendfenntartók, ügyelvén az alapelvre, hogy a kényszerítő eszközökkel nem okozhatnak nagyobb kárt annál, mint ami akkor keletkezne, ha nem alkalmaznák.

Egyébként nemcsak a kommunális milícia gyakorolhat különböző jogokat a polgárokkal szemben, a polgároknak is vannak felhatalmazásaik. Így, aki úgy értékeli, hogy szabálytalan eljárásával a kommunális milícia kárt okozott neki, 30 napon belül írásban nyújthat be panaszt a szervnek, amelyeknek válaszolnia kell a panaszra.

TÍZÉVES GYAKORLAT

Szabadkán a kommunális rendőrség 2011. augusztus első napjaiban kezdte meg munkáját. A nyolc évvel ezelőtti sajtótartalmakat böngészvén kiderült, hogy a helyiek szinte azonnal igénybe vették az új lehetőséget. Elsősorban a szomszédjaikra panaszkodtak, amiért például nem gondozzák a házuk előtti pázsitot, vagy amiért hangoskodnak. Az akkori írások szerint – feltehetőleg az évszakra való tekintettel – sokan a parlagfű miatt kérték a kommunális rendőrség segítségét, de az utcákon kóborló gazdátlan kutyusok okán is sokan méltatlankodtak. Olvasván a kezdeti panaszok lajstromát és ismervén a Szabadkán bizonyos területeken jellemző helyzetet, azzal vagyunk kénytelenek szembesülni, hogy az elmúlt nyolc évben szinte semmi sem változott: háza, vagy lakása környezetét továbbra sem tartja mindenki rendben, a zajszennyezés fogalmával sincsen mindenki tisztában, míg a parlagfűvel benőtt parcellákról terjengő pollenfelhők okán augusztustól októberig jelenleg is számos polgártársunk fuldoklik, de a kóbor kutyák is elmaradhatatlan „kiegészítői” maradtak a városképnek. Hogy ezért kizárólag – vagy egyáltalán – a kommunális rendőrség tehető-e felelőssé, megérne egy külön elemzést.

Nemrégiben a szabadkai kommunális milícia parancsnoka arról nyilatkozott a sajtónak, hogy az év első hét hónapjában a korábbi év ugyanazon időszakához képest jóval kevesebben fordultak panasszal a városi rendfenntartó szervhez, nevezetesen 1900 bejelentést jegyeztek, ami nagyjából 200-zal kevesebb, mint 2018 első hét hónapjában. A parancsnok elmondása szerint ebben az időszakban a legtöbben a szabálytalanul parkoló gépjárművek, a kóbor kutyák, kutyaharapás, vagy a villanyáram-vezetékekre ránövő faágak okán riasztották a kommunális szervet.

Újvidéken valamivel korábban, 2010 novemberében alakult meg a kommunális rendőrség, nemrégiben éppen kilencedik „születésnapját” ünnepelte alkalmi rendezvény keretében, amelynek során kisebb ajándékkal kedveskedtek az év két legjobb kommunális rendőrének. A tartományi székvárosban jelenleg 47 kommunális rendfenntartó felügyeli a rendet. Az elmúlt egy évben több mint 14 ezer bejelentést jegyeztek, ezek mentén, illetve egyéb okokból a kommunális milícia Újvidéken 20 ezer alkalommal járt el. Szintén ebben az időszakban a szerv 1457 szabálysértési meghagyást állított ki, 41 millió dinár értékben. Azt nem tudni, hogy általánosan jellemző tendenciáról van-e szó, és ha igen, ennek mi az oka, de az újvidéki kommunális milícia esetében is megfigyelhető, hogy idén a korábbiakhoz képest ritkábban fordultak hozzá panasszal a polgárok. 2015-ben november végéig még 50 ezer polgári bejelentést regisztráltak és 20 ezer alkalommal állított ki szabálysértési meghagyást, vagy kezdeményeztek szabálysértési eljárás elindítását. Akkor még 54 kommunális rendőr volt Újvidéken.

Nagybecskereken, a tartományi székvároshoz hasonlóan, 2010 végén kezdte meg munkáját a kommunális rendőrség. A bánáti városban elsősorban évszaktól függ, hogy milyen tevékenységek határozzák meg a kommunális rendőrség munkáját. Igor Virijević parancsnok sajtóbeszámolója szerint nyáron a muzslyai Homokos környékén felügyelik a fürdőzők biztonságát, míg télen az el nem tisztított hó okán beérkező bejelentések ügyében járnak el, de az illegális szemétlerakók ügyében is gyakran kell fellépniük. Utóbbiak és a városban eldobált szemét kapcsán a parancsnok megjegyezte: ez szemlélteti a leghitelesebben, hogy bizonyos problémák tartós megoldása tekintetében nem minden a hivatalos állami szerveken múlik. A polgárok hozzáállása szinte ugyanannyit, vagy még többet nyom a latban. A nagybecskereki parancsnok arra is kitért, hogy a városban folyamatban van a kommunális rendőrség kommunális milíciává való átalakulása, ám szavai szerint a folyamat biztosan huzamosabb ideig eltart még, mert legalább 20 helyi önkormányzati döntést kell módosítani.