2024. április 24., szerda

Megmentették a gyógyszerészeti emléktárgyakat

Megújult a városi gyógyszertár beltere, a régi bútorzatot a Városi Múzeumba szállították

A Mihajlo Pupin sugárúton lévő Bulevar gyógyszertár a múlt héten teljes egészében megváltozott, miután a Benu cég saját berendezésével szerelte fel a helyiséget.

Nemrégiben... (Ótos András felvétele)

Nemrégiben... (Ótos András felvétele)

A régi bútorokat és egyéb, városunk gyógyszerészeti múltjára emlékeztető felszerelést a Városi Múzeum épületébe helyezték át. A 021.rs hírportál beszámol arról, hogy a Mihajlo Pupin sugárút 9. alatti épület, amelyben a Bulevar gyógyszertár is található, az egykori, újvidéki Kereskedő Ifjúság otthona volt. Az épület – a környék többi építményével egyetemben – az idén nyár óta a Városi Műemlékvédelmi Intézet előzetes védelme alatt áll. Az intézet munkatársai hároméves határidőt kaptak arra, hogy elvégezzék a felértékelési és felkutatási munkálatokat, ugyanis ez elengedhetetlen a műemlékvédelem alá helyezésről szóló döntés megszületéséhez.

Siniša Jokić, a Városi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának elmondása szerint a gyógyszertári helyiség teljes berendezése, valamint az itt található bútorok és festmények az 1990-es évekből valók. A Benu gyógyszerforgalmazó cég számára kiadták a technikai védelemről szóló feltételeket, illetve felszólították a helyiség karbantartására és megőrzésére is.

...és most (Dávid Csilla felvétele)

...és most (Dávid Csilla felvétele)

– A Benu gyógyszertáraknak megvan a saját, tipikus létesítményberendezése, ezért a régi bútorok és a felszerelés nem felelt meg nekik. Emiatt a teljes felszerelés megőrzése érdekében a Városi Múzeum épületébe helyeztünk át mindent, ott a szakemberek a későbbiek folyamán elvégezhetik a szükséges, felértékelési munkálatokat – mondta Jokić.

Hozzátette, hogy a Benu cég a rekonstrukciós munkálatok ideje alatt betartotta a helyiség történelmi és építészeti értékeinek védelmére vonatkozó előírásokat, konzervátorok felügyelete alatt végezték el a munkát. Az újvidéki Kereskedő Ifjúság otthona 1931 és 1933 között épült fel, Đorđe Tabaković építész tervei alapján. A második világháborút követően államosították, majd a földszinten kapott helyet a városi gyógyszertár.