2024. április 25., csütörtök

Biogázüzem, gyapjútakaró, kecskesajt

Üzletiterv-kidolgozást tanultak a fiatalok

Az Aspera Astra elnevezésű topolyai fiatalokat tömörítő szervezet a napokban tett pontot a Fiatalok képzése – Kreálj saját üzleti tervet elnevezésű projektumára.

A projekteket a községi képviselő-testület tanácstermében mutatták be (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A projekteket a községi képviselő-testület tanácstermében mutatták be (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az üzleti terv kidolgozásában első helyen a DÁL Combany – biogáz-feldolgozás és értékesítés terén bemutatott – ötlete végzett, második lett Bojana Bečejac gyapjútermékek értékesítésével kapcsolatban kidolgozott elképzelése, a harmadik helyezett a Zadrugari nevet viselő csapat a kecskesajt értékesítését bemutató projektuma lett. A szervezet a kezdeményezéssel szerette volna megmozgatni, cselekvésre sarkallni, illetve kezdő lendületet adni azoknak az ifjaknak, Topolyán tanuló középiskolásoknak, akik üzletképes ötlettel rendelkeznek. A munkákról háromtagú zsűri mondott véleményt, Vanyúr Gabriella, Lőrik József és Radovan Radovanović egyhangúlag üdvözölte a kezdeményezést, és a fiatalokat az ötleteik megvalósítására bátorította. Maja és Tanja Radovanovićtól, az Aspera Astra alelnökétől és elnökétől megtudtuk, hogy a projektum még márciusban indult, akkor 100 középiskolai diák mutatta be az ötlettervét. Egy novemberi képzésen további 50-en vettek részt.

– A Kreálj saját üzleti tervet projektum sikere is bizonyítja, a fiataloknak igényük van ilyen iskolai tanterven kívüli programra. A projektumunk 3. részében a Mezőgazdasági Iskola, és a Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, valamint községbeli egyéni jelentkezők, összesen hét csapatban mutatkoztak be, a legjobbak ajándékban részesültek támogatónknak, a tartományi titkárságnak köszönhetően – számoltak be a szervezet vezetői, akiktől a folytatásról is érdeklődtünk.

– Körkérdés formájában informálódtunk a középiskolásoktól az érdeklődési körük iránt, és ezt használjuk majd fel a következő projektumunkban. Igyekszünk olyan irányban gondolkodni, hogy támogató hátszelet tudjunk biztosítani azoknak, akik a saját ötletüket kidolgozva vállalkozás beindításában gondolkodnak. A gimnázium diákjai, és a Bethesda Szeretetszolgálat védenceinek együttműködése is kibontakozóban van a környezetvédelem mentén, szintén a mi szervezésünkben. Ezt előzte meg egy közös képzőművészeti megmozdulásuk, aminek a címe Színezzük ki Topolyát volt – hallhattuk Maja Radovanovićtól.

A nyertes DÁL Company csapatot a Mezőgazdasági Iskola végzősei, Horti László, Hezedűs Dénes, Dusnoki Csaba és Tari Ádám alkották, valamennyien földműves-állattenyésztéssel nagyban foglalkozó családok reménységei, Tary Ádámtól megtudtuk, hogy az ötletük a családi hátterükből adódik.

– Biogázüzem kialakításában látunk fantáziát, és ezt dolgoztuk ki projekt formában Nagy Ágota tanárnő segítő közreműködésével –hallhattuk.

Az üzletiterv-író vetélkedő „ezüstérmese”, Bojana Bečejac, a szabadkai Közgazdaságtudományi Kar diplomása is a családi gazdaság folytatásában látja jövőjét.

– Nagyszüleim, szüleim gyapjú feldolgozásával foglalkoznak, ezt az utat szeretném járni úgy, hogy kicsit magasabbra tegyem a lécet. Párnák, takarók, paplanok, matracok gyártásába is bele szeretnék fogni. Kezdetben internetes eladásban gondolkodom – nyilatkozta a topolyai ifjú közgazdász.