2024. április 20., szombat

Egy év a találkozók jegyében

Sikeres évet zár a Róna Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület

Zentagunarason 2012 óta működik egy, főleg az idősebb generációt soraiban tudó civil szervezet, a Róna Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület. Számos kisebb-nagyobb akciót szerveztek már a faluban, de gyümölcsöző kapcsolatot alakítottak ki más hasonló – köztük egy határon túli szervezettel is. Az idei évben egy pályázat révén sikerült megjelentetniük két színes kiadványt is Zentagunarasi hírmondó címmel.

– Már néhány éve tart a kapcsolatunk a szegediekkel. Idén először  áprilisban voltunk náluk, majd pedig október 12-én voltunk újra a szegedi L.É.T. egyesület vendégei – tudtuk meg Rada Róberttől, az egyesület elnökétől. – Ezúttal tömegesebb volt a csapat, hiszen rajtunk kívül a Zentagunarasi Nők Egyesületét képviseltette a tornyosi Ady Endre művelődési egyesület asszonykórusa és tamburazenekara is. Valójában tehát három csoportot küldtünk Szegedre. Az ottani L.É.T. egyesület, illetve a tagjaiból önállósult nyugdíjas-csoport meghívására utaztunk hozzájuk. Az egyesületet egyébként 2011-ben Kothencz János alapította, aki 2014-ben a Fidesz–KDNP szegedi polgármesterjelöltje volt. A L.É.T. mozaikszó a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása. Erre a gálaműsorra a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával tudtunk elutazni. Ezek a találkozók mindig nagyon jó, baráti hangulatban telnek, a nyugdíjasok ismerkednek, társalognak egymással. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan június 8-án hagyományos disznóölést tartottunk, ugyancsak a magyar kormány támogatásával, majd a tartományi titkárság pályázatának segítségével a Zentagunarasi Nők szervezhettek december 7-én egy hagyományos disznóölést. Ez is nagyon jól sikerült. Célunk jövőre is fenntartani ezt a gyümölcsöző kapcsolatot, és a lehetőségekhez mérten akár még további tartalmakkal, találkozókkal bővíteni.

A Nyugdíjas Létért Egyesület elnök asszonya, Molnár Józsefné – Terike a következőket nyilatkozta lapunknak:

– A Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása, rövidebben a L.É.T. Egyesület Tarjánban, a Felsővárosban jött létre. Megálmodója Kothencz János önkormányzati képviselő. Az utóbbi időben annyira megnövekedett egyesületünkben a nyugdíjasok létszáma, hogy úgy döntöttünk, a jövőben külön csoportban tevékenykedünk tovább, így megalakítottuk a Nyugdíjas Létért Egyesületet. Kapcsolatunk a zentagunarasiakkal már néhány éve tart, és azóta aktívan ápoljuk ezt az együttműködést. Már többször voltunk mi is az ő vendégük, és nagyon jól éreztük magunkat náluk, illetve már ők is több alkalommal jártak nálunk.