2024. április 26., péntek

Megjelentek a fenyőárusok

A tavalyihoz képest a fenyők ára változatlan és ezúttal is széles a választék

Még másfél hetet kell várni és itt a karácsony, a fenyőfákat áruló kofák már ki is pakoltak a szabadkai Tejpiacon. A Zlatarról, Zlatiborról és Taráról érkező kamionok csütörtök hajnalban érkeztek a piac már jól megszokott részére, majd a Dositej Obradović iskola udvarában, az az előtti területen és a piachoz közeli kapualjakban állították fel a díszíteni való örökzöldeket.

A lakosok minden évben örömmel sétálgatnak a fenyőlabirintus között, mélyen szippantgatnak a levegőbe a kellemes fenyőillat miatt. A kínálat most is mindenki igényét kielégíti, hisz van vágott és gyökeres fenyő is, mindenből kicsi, közepes vagy plafonig érő. Vannak, akik csak ágakat engedhetnek meg maguknak otthonuk díszítésére, gallyakból is bőven akad a piacon. Válogathatunk a szerb luc, a jegenye, a konkolor vagy az ezüstfenyő között, legyen az sűrűbb vagy ritkább fajta.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az első érdeklődők most is azok a nénik voltak, akik az áru lepakolása során leesett ágakat gyűjtötték össze, az eladók azonban bizakodóak, szerintük pont időben érkeztek a térre. Abban reménykednek, hogy a határon túliak is náluk vesznek majd fenyőt, hisz Magyarországon sokkal drágábban kínálják azokat. Leginkább a hely bérlésére panaszkodtak, hisz egy hónapot kell kifizetniük, azaz 35 ezer dinárt, pedig csak 20 napot maradnak a városban. Mivel nagyobb méretű árut kell kiállítaniuk, több helyiséget is bérbe vesznek, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat pedig nem ad nekik kedvezményt, panaszolták lapunknak az árusok. Törvényellenes kivágni a fákat az erdőkből, ezt a szabályt be is tartják, ezért csak faiskolában nevelteket árulnak a piacon, tudtuk meg körutunkon az egyik árustól.

Az árak ugyanúgy alakulnak most is, mint az előző években, drágításra nem kell számítani, kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy még alkudni is lehet. A kínálat most is széleskörű. A fenyőágak darabja mérettől függően 50–150 dinár, a vágott fenyő métere fajtától függően 1000–1500 dinár. Kisebb, félméteres fenyőfát 800 dinárnál olcsóbban nemigazán lehet vásárolni. A közepes méretű fenyők a legkeresettebbek, ezeknek az ára 2000–2500 dinár között mozog. A választék legmagasabb fái három méteresek is lehetnek, melyeknek darabja 5000 dinárba kerül. Vannak, akik a gyökeres fákat részesítik előnyben, ezeknek az ára most is széles skálán mozog, a kisebbek ára 1000 dinár, míg a legnagyobbé 4000 dinárba kerül.

Az árusok azt ajánlják, minél előbb vásároljunk fát, hogy tudjunk miből válogatni.