2024. április 19., péntek

Hamarosan befejeződik a Makszim Gorkij utca rekonstrukciója

Az Y-elágazás, valamint a kelebiai és a királyhalmi kerékpárút munkálatai is a végük felé közelednek

A Makszim Gorkij utca átalakítási munkálatai a végük felé közelednek, ugyanakkor a tervek szerint a várost elkerülő Y-elágazás is hamarosan elkészül, amit majd az országhatár felé irányuló forgalom optimalizálását célzó kerékpárút befejezése követ. A település ezen fontos közlekedési beruházásairól Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasággal megbízott tagja nyilatkozott lapunknak.

Az út kiszélesítésével megszűnhetnek a torlódások a Makszim Gorkij utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Az út kiszélesítésével megszűnhetnek a torlódások a Makszim Gorkij utcában (Fotó: Gergely Árpád)

– A Makszim Gorkij utca a város közlekedési infrastruktúrájának fontos része, ami átszeli Szabadka központját. A járművek számának növekedésével egyre gyakrabban alakultak ki torlódások a Nagyposta és az egykori Zvezda mozi előtt, ami veszélyeztette a közlekedésbiztonságot, és a környezetvédelem szempontjából is negatív hatása volt a kibocsátott gázok miatt. A probléma megoldása érdekében az önkormányzat kidolgozott egy tervdokumentációt, hogy balra forduló sávokat hozzon létre, ezzel is gyorsítva a forgalmat. A nyáron elkezdődtek a munkálatok, és a kivitelező ígérete szerint december 26-áig kiépítik a balra forduló sávokat, illetve a fényjelzések is a helyükre kerülnek, csakúgy mint a térfigyelő rendszer kamerái. A beruházás a Nagyberuházási Igazgatóság támogatásával valósul meg, amely 73 millió dinárt biztosít erre a célra, ami teljes egészében lefedi a költségeket. A munkálatok a befejezésük előtt állnak, ami azt jelenti, hogy az úttestre felkerült a koptatóréteg és felfestették az útburkolati jeleket. Hátra van még a kerékpárút egy szakaszának leaszfaltozása, a villanyrendőrök beszerelése jelenleg is folyamatban van, és a kamerák is hamarosan a helyükre kerülnek. A munkálatok várhatóan a jövő héten, még a határidő lejárta előtt befejeződnek, még úgy is, hogy kiegészítő munkálatokra is szükség volt – fogalmazott Újhelyi Ákos.

Az Y-elágazás körforgalommal csatlakozik a már meglévő úthoz (Fotó: Gergely Árpád)

Az Y-elágazás körforgalommal csatlakozik a már meglévő úthoz (Fotó: Gergely Árpád)

Az autópályát a kelebiai határátkelővel összekötő, úgynevezett Y-elágazás az észak-bácskai régió egy fontos, több évtizede húzódó beruházása, ami elsősorban a Szabadkán áthaladó forgalmat hivatott tehermentesíteni. A munkálatok lépésről lépésre haladtak, most viszont úgy tűnik, hamarosan befejeződnek.

– A köztársasági költségvetésből 2020-ban 500 millió dinár áll a rendelkezésünkre, hogy befejeződjön a kerülőút. A határidő jövő év márciusa, de tekintetbe véve, hogy a munkálatok hogyan haladnak, illetve az időjárási körülményeket, arra is van esély, hogy még az idén befejeződnek. A fő kivitelező a Vojput vállalat. Ez azért fontos, mert a tehergépjárművek eddig a városon keresztül jutottak el a kelebiai határátkelőig, és nagyon megterhelték a forgalmat – mondta Újhelyi, akitől azt is megtudtuk, hogy a most épülő szakasz a meglévő úthoz körforgalommal kapcsolódik majd, aminek kiépítése szintén folyamatban van.

A harmadik beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg az OptiBike projektum keretén belül, ami az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program része. Ennek értelmében Királyhalmán és Kelebián épül kerékpárút, összesen 7,9 kilométer hosszúságban.

Készül a kerékpárút Kelebián (Fotó: Gergely Árpád)

Készül a kerékpárút Kelebián (Fotó: Gergely Árpád)

– A kivitelező a munkálatok rá eső részének kilencven százalékát elvégezte, még csak néhány kisebb munka van hátra. Kelebián a már említett körforgalomnál előttünk van még a bicikliút csatlakozása az úttesthez. A tervdokumentációhoz képest egy kis módosítást kellett eszközölnünk, mivel az eredeti tervben nem szerepelt ez a körforgalom. Az Y-ág befejezése állami prioritással rendelkezik, és mivel a Vojput aszfaltbázisáról szállítjuk majd az aszfaltot a kerékpárút burkolatához, meg kell várnunk a kerülőút befejezését. A tervek szerint Királyhalmán még az idén befejeződik a kerékpárút kiépítése, míg Kelebián az időjárástól függ, és megtörténhet, hogy csak 2020-ban készül el – tudtuk meg Újhelyi Ákostól.