2024. április 19., péntek

A székesegyház süllyedésének megállításáért

Magyarországi szakemberek végeznek vizsgálatokat a Szent Teréz-székesegyházon

Ahogy lapunk is beszámolt róla, kedden Budapesten Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a magyar kormány 79 millió forintból végeztet el vizsgálatokat annak érdekében, hogy a szabadkai Szent Teréz-székesegyház süllyedését megállítsák. Szerdán már magyarországi szakemberek jártak a Szabadkai Egyházmegye Püspöki Hatóságának épületében. A székesegyház felújítási munkálatai egyébként 2015 óta tartanak, melynek során vascsövekkel és műgyantával is megkísérelték az épület süllyedését megakadályozni, mind ezidáig sikertelenül. A magyarországi szakemberek látogatásáról és az eddig elvégzett munkálatokról Mirko Štefković püspökségi titkár adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szent Teréz-székesegyház 1773 és 1779 között épült késő barokk stílusban. Mivel a templomot mocsaras területre építették, az egyik tornya süllyedni kezdett és a két torony között repedések jelentek meg, amelyek az elmúlt több, mint kétszáz év alatt egyre csak szélesedtek. A repedések eltüntetésével az évszázadok során többször próbálkoztak, de az utóbbi néhány évben végeztek az épületen igazán nagy, átfogó munkálatokat, amelyeket Mirko Štefković a következőképpen összegzett:

Mirko Štefković püspökségi titkár (Fotó: Patyi Szilárd)

Mirko Štefković püspökségi titkár (Fotó: Patyi Szilárd)

– A magyar kormánynak köszönhetően 2014-ben kaptunk lehetőséget arra, hogy felújítsuk a székesegyházat, és aláírtuk a felújításra vonatkozó szerződést. A munkálatok már a következő évben elkezdődtek. Első lépésben az épület villanyhálózatát újítottuk fel. Emellett elkezdtük előkészíteni a tervrajzokat a komolyabb beavatkozásokhoz. A tervrajzok elkészítése nehézkes munka volt, mert nagyon rossz állapotban van a székesegyházunk. 2016-ban elkezdtük a belső munkálatokat, és felújítottuk a padlózatot, szigeteltük az épületet, lecseréltük a márványlapokat és új oltár is került a templomba. Ebben az évben a külső munkálatok is megkezdődtek. A tornyok alatt vascsöveket helyeztünk el, annak érdekében, hogy megerősítsük az alapokat. Sajnos ez a technológia azonban nem bizonyult elegendőnek az alapok megerősítéséhez. Ezért tovább kellett dolgoznunk a talaj megszilárdításán. 2017-ben egy magyarországi cég műgyantát juttatott a tornyok alá, abban a reményben, hogy ez kellően megerősíti a talajt, és megállítja a tornyok süllyedését – vázolta az eddig történteket püspökségi titkár.

Az eddig elvégzett munkálatokat a magyar kormány mintegy 340 millió forinttal támogatta. A talaj műgyantával való megerősítése pedig körülbelül négyszázezer euróba került.

A repedés fél év alatt majdnem tíz millimétert szélesedett (Fotó: Gergely Árpád)

A repedés fél év alatt majdnem tíz millimétert szélesedett (Fotó: Gergely Árpád)

– Sajnos a talajerősítő munkálatok nem hozták meg azokat az eredményeket, amelyeket elvártunk, de nem kell megijedni, a tornyok nem fognak ledőlni. Kellően stabilak. Azonban a műgyanta talajba juttatása előtt és után is azt mutatták ki a mérések, hogy a tornyok süllyednek. Ezért aggódunk. Jelenleg az a legfőbb kérdés, hogy különböző magasságon mekkora a homlokzaton látható repedés. Egy helyen mi is kísérjük a repedést. Ott fél év alatt majdnem tíz milliméter szélesedést mértünk. Ezért szolgált örömünkre a keddi hír, miszerint további támogatásokat kapunk az épület további vizsgálatára, aminek eredményeképp egy végleges megoldást jöhet létre – nyilatkozta Mirko Štefković.

A püspökségi titkár a szerdai látogatásról a következőket árulta el:

– A magyarországi szakemberek Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Hajnal Jenővel, a Magyar Nemzeti Tanács elnökével látogatást tettek a püspök atyánál, és közölték, mi a tervük a székesegyházzal kapcsolatban. Természetesen előbb alá kell írni egy szerződést, a tervek szerint januárban kezdik meg a munkát. Először felméréseket és vizsgálatokat fognak végrehajtani. A templom körül talajmintákat vesznek, azért hogy lássák, pontosan milyen is a talaj összetétele. Ilyen vizsgálatok már korábban is voltak, de ezek sokkal alaposabbak lesznek. Június végére várhatunk egy megoldási tervet a szakemberektől – mondta Mirko Štefković.