2024. április 24., szerda
XXIV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

Borult a papírforma

Meglepetések az elődöntőben – Szerbia hatodik, egy selejtezőcsoportba került a magyarokkal

Vasárnap a holland és a spanyol válogatott néz farkasszemet a kumamotói női kézilabda-világbajnokság döntőjében. Hollandia az oroszokat (33:32), Spanyolország pedig a norvégokat (28:22) győzte le a legjobb négy között, így minden tekintetben borult a papírforma, a vb két esélyesének vélt válogatott, Oroszország és Norvégia csak a bronzmeccsen találkoznak egymással. Korábban sem Hollandia, sem Spanyolország nem nyert vb-t, így új világbajnokot avatnak Japánban.

A pénteki elődöntő első mérkőzése rendkívül izgalmas és fordulatos csatát hozott. Igazán egyik válogatott sem tudott jelentősebb előnyt kovácsolni a hihetetlenül magas színvonalú, remek iramú meccsen, végig fej fej mellett haladtak a csapatok. A hollandok a végjátékban valamennyivel taktikusabban játszottak, s fél perccel a vége előtt megszerezték a győztes gólt. A hollandoknál Abbingh nyolc, Polman kilenc gólt dobott, a túloldalon Anna Vjahirjeva 11 alkalommal talál be – őt választották a meccs legértékesebb játékosának, joggal, az orosz reményeket gyakorlatilag végig ő tartotta életben.

A másik találkozón az első játékrész 13:13-as döntetlennel zárult, többnyire az esélyesebbnek vélt norvégok szaladtak az eredmény után, és csak az utolsó percekben egalizáltak. A második félidőt 4:1-es sorozattal nyitotta Spanyolország, Norvégia továbbra sem találta a felállt, zárt védekezés ellenszerét, sőt, Navarro védéseinek köszönhetően emberelőnyben sem tudtak közelebb férkőzni. A 46. percre hatgólosra nőtt a spanyol vezetés, a norvégok tehetetlenül szemlélték az eseményeket, érdemben azonban nem tudtak hozzászólni a játékhoz és az eredmény alakulásához.

A bronzmérkőzésre és a döntőre vasárnap kerül sor, az M4 Sport az Oroszország–Norvégia (9.30) és a Hollandia–Spanyolország (12.30) párharcot is élőben közvetíti.

Szerbia válogatottja vereséggel búcsúzott Japántól, Ljubomir Obradović együttese a helyosztón 28:26-ra kikapott Montenegrótól, és a 6. helyen zárt. A szerbek jól kezdték ugyan a meccset, negyedórán keresztül magabiztosan vezettek, az első félidő közepén azonban leálltak, a montenegróiak pedig ezt kihasználva hamar fordítottak és elhúztak. A hajrában Trifunović és Janjušević találatainak köszönhetően felzárkóztak, így a montenegróiak minimális, egygólos vezetéssel várták a folytatást. A nagyszünetet követően fej fej mellett haladtak a csapatok, felváltva estek a gólok, a 45. percben azonban Montenegró egy 3:0-s szériával elhúzott. A végjátékban a szerbeknek még lett volna lehetőségük egyenlíteni és fordítani is, ám az ellenfél kapusa magabiztosan állt a lábán, és kétszer is hárított. A találkozónak a presztízsen kívül igazi tétje nem volt, tavasszal mindkét csapat megválthatja majd a tokiói vízumot.

A 7. helyért folytatott csatározást Svédország 35:24-re megnyerte a németekkel szemben, ami azt is jelenti, hogy Magyarország kijutott a márciusi olimpiai selejtező tornára – az Európa-bajnokságról az a két legjobb válogatott (a negyedik román és a hetedik magyar) szerzett részvételi jogot a selejtezőre, amely nem vívta ki az olimpián vagy a kvalifikációs tornán való szereplés lehetőségét a mostani vb-n. A svédek számára nem volt különösebb jelentősége a találkozónak, Eb-hatodikként mindenképp részt vehetnek a kvalifikációs tornán, a németeknek viszont csak a győzelem és a 7. hely megszerzése esetén lett volna erre esélyük.

A selejtezőt március 19–22. között rendezik, a második csoportban Kína, Szerbia, Magyarország és a világbajnokság bronzérmese kap helyet. A tornát nagy valószínűséggel a vb-harmadik válogatott rendezi, de a magyar szövetség is jelentkezett házigazdának.Az olimpiai selejtezők csoportbeosztása

1. csoport: a vb 2. helyezettje, Svédország (a vb 7. helyezettje), Szenegál (a vb 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője), Argentína (a vb 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője).

2. csoport: a vb 3. helyezettje, Szerbia (a vb 6. helyezettje), Kína (a vb 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője), Magyarország (a vb legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője).

3. csoport: a vb 4. helyezettje, Montenegró (a vb 5. helyezettje), Románia (a vb legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője), Észak-Korea (a vb 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője).