2024. április 23., kedd

Blokád, vagy nyomásgyakorlás?

A Szerbiáért Szövetség képviselői és szimpatizánsai pénteken blokkolták az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) belgrádi székházának bejáratait, szerintük ugyanis a közszolgálati televízió már nyolc éve nem végzi professzionálisan a munkáját. A több órásra szánt blokádot békés tüntetésként tervezték, de a provokálás lehetőségét sem zárták ki.

– Ha a hatalom nem küld valakit a verőlegényei közül, nyolcórás békés tüntetés is esedékes – jelentette ki a helyszínen Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke. Hozzátette, csak a bejáratoknál gyűltek össze, senki nem akar berontani a televízió épületébe, de megakadályozzák mindenki számára, hogy bemenjen az épületbe.

Jeremić arra kérte az RTS riportereit, végezzék becsülettel a munkájukat, mert nem igaz, hogy senkit sem érdekel miként vélekedik Aleksandar Obradović, a Krušik fegyvergyár tüntetője, vagy hogy a BIA tisztviselői fegyverkereskedelem miatt nemzetközi büntetőlistán vannak.

A tüntetők transzparensein üzentek az Európai Unió felé is: „EU válassz: Vučić, vagy a demokrácia”.

A közszolgálati televízió blokádja kapcsán Aleksandar Vučić államfő közölte, senki sem fog erőszakot alkalmazni és még azokat az eszközöket sem vetik be, amelyekre egyébként törvényes joguk lenne, hiszen szavai szerint az a kevés ember, akik az RTS előtt összejöttek, semmiben sem tehetnek kárt.