2024. március 29., péntek

A tudományok hálózatában

Szabadkán rendezték meg a Tantárgyháló döntőjét

Pénteken rendezték meg a Tantárgyháló verseny döntőjét a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az esemény a Vajdasági Módszertani Központ és az Új Kép folyóirat szervezésében valósult meg. A megmérettetésen a diákoknak be kellett mutatniuk önálló kutatásukat. Erre az általános iskolásoknak 5, a középiskolásoknak pedig 10–12 perc áll rendelkezésükre. A megnyitón Soós Edit, az Új Kép folyóirat szerkesztője és Szálas Tímea, a VMK elnöke köszöntötte a versenyzőket.

– Huszonegyedik alkalommal szerveztük meg a Tantárgyháló versenyt. A résztvevők Vajdaság minden területéről érkeztek. Ez a verseny harmadik fordulója, vagyis a döntője, amelyen hatvan diák vesz részt. Az idén első alkalommal két magyarországi versenyző is jelentkezett. Minden évben a versenybizottság meghatároz egy témalistát, amelyből lehet válogatni. Például a vadnyugat, holdutazás, Amazónia, Tesla… A verseny célja, hogy arra ösztönözze a diákokat, hogy ne csak egy tantárgy szempontjából, hanem még egy tantárgy vagy tudomány szempontjából vizsgálódjanak egy-egy téma kapcsán – nyilatkozta lapunknak Szálas Tímea.

Az általános iskolások kategóriájában Balázs Piri Dianna, Béres Zoltán, Burnać Gordana, Miskolci Nyilas Izabella és Takács Izabella tanárok zsűriztek, a középiskolások bírálóbizottságában pedig Búcsú Ottó, Hózsa Éva, Korom Gabriella, Mészáros Zoltán és Soós Edit foglaltak helyet.