2024. március 28., csütörtök

Vasárnaptól gyors határátkelés?

Szombattól Magyarországra csak szigorú előírások mellett vihetők be zöldségfélék, friss fűszernövények...

Miután a két állam belügyminisztere gyorsított határátkelés bevezetésében állapodott meg az ünnepi időszak miatt megnövekedő forgalom, a december 15-étől január 15-éig tartó tumultusok enyhítése érdekében, tegnap a magyar és a szerb vámigazgatóság is egyetértett abban, hogy alkalmazkodik e tervhez, s elfogadhatónak tartja a könnyített határátkelést a teherforgalom esetében is.

Kígyózó sorokban veszteglő teherautók Kelebiánál (Gergely Árpád felvétele)

Kígyózó sorokban veszteglő teherautók Kelebiánál (Gergely Árpád felvétele)

Mint közzétették, a törvényes keretek által megengedett legminimálisabb ellenőrzéseket hajtják majd végre az ünnepi időszakban, s arra emlékeztetettek, hogy a vámellenőrzés során már július óta az egyszeri feltartóztatás módszerét alkalmazzák. Veselin Milošević, a Vámigazgatóság alelnöke arról biztosított mindenkit, hogy a határokon teljesen felkészültek a növekedő utas- és áruforgalomra. A kamionosok bizonyára nagyon szeretnék már tapasztalni eme biztató intézkedéseket, a várakozás ugyanis gyakran tíz órát tesz ki, több kilométeresek a sorok.

A magyar küldöttséget vezető Bakai Kristóf Péter vámszakmai szakfőigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy december 14-étől új uniós növényegészségügyi előírások lépnek életbe. Szinte minden növény esetében növényegészségügyi bizonyítványra lesz szükség, a nem uniós országból érkezők ezentúl csak szigorú előírások mellett vihetnek be Magyarországra ültetésre szánt növényeket, terméseket, zöldségfélét, friss fűszernövényeket vagy koszorúkat.

A felek egyetértettek abban, hogy a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása jelenthetné, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani. Az ünnepi időszakban egy nap alatt akár több mint százezren is átkelhetnek a magyar–szerb határon, a korábbi években előfordult, hogy az utazóknak 12 órát is várniuk kellett.