2021. június 19., szombat

Mića Jovanović (Megatrend)

Kevés olyan téma létezik, amelynek kapcsán egyet tud érteni manapság a belgrádi médiának a hatalompárti és hatalomkritikus része is, de egy – valószínűleg sokéves szünetet követően – éppenséggel akadt az elmúlt héten. Az összhang a Megatrend tulajdonosának és rektorának kapcsán alakult ki: mindenki azt állapította meg az eseményeket sorra véve, hogy kiváló komédia játszódott le a szemünk előtt, csak abban különböztek a vélemények, hogy mindaz, ami történt, kinek árt jobban, a hatalomnak vagy az ellenzéknek. Így vált Mića Jovanović voltaképpen közröhej tárgyává a szerb nyilvánosság előtt, s nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy csak akkor nem segített rajta senki, amikor arra éppen a legnagyobb szüksége lett volna, korábban szinte nem volt olyan politikai opció, amelyik nem kacsingatott volna „fénykorában” a rektorra, pontosabban az általa kínált magánegyetemi oktatás lehetőségeire, a kellő diploma rossz nyelvek szerinti könnyített megszerzésének lehetőségére, vagy éppen előadások megtartására ugyanebben az intézményben. A mögöttünk álló hónapban sok minden kiderült a Megatrendről, de a leginkább az, hogy teljesen fiktív londoni üzleti háttérrel rendelkezik, fiktív vevő szerette volna megvásárolni, így az sem csoda, ha azzal is élcelődnek manapság: vajon maga a rektor úr valós vagy kitalált személy-e. A kérdés jogos, mert a Megatrend hátterét firtató újságírói kutatások most és korábban is rámutattak arra, hogy egyes, a honlapon illetékesként, tanárként bemutatott személyek nem is léteznek, mások léteznek, de amikor felhívták őket, csodálkozva tagadták, hogy valaha is előadóként működtek volna együtt ezzel a belgrádi magánegyetemmel.

(Fotó: www.espreso.rs)

A téma, természetesen, elsősorban a politikai elit tagjainak diplomája miatt érdekli az újságírókat és a nyilvánosságot is. Miután Siniša Mali pénzügyminiszter doktori disszertációja kapcsán nagy nehezen állást foglalt a Belgrádi Egyetem etikai bizottsága és szenátusa, melyben e cím megvonása mellett hoztak határozatot, ismét a figyelem középpontjába került a kormány másik tagjának, Nebojša Stefanović belügyminiszternek a disszertációja, mely ugyancsak megosztotta az akadémiai közösséget, s melynek kapcsán már ugyancsak évek óta folyik a véget nem érő vita: plágium vagy nem? Hamarosan kérdőre vonták egyesek azt is, hogy egyáltalán hallgatott-e a belügyi tárcavezető bármilyen előadásokat a Megatrenden, főleg annak az állításnak a kapcsán, hogy a stúdiumok részét képezték a Száva Központban megtartott bizonyos órák is. A belügyminiszter kigúnyolása hamar megkezdődött, az „ő is a Száva Központban diplomázott” típusú viccek ma már megállíthatatlannak tűnnek.

Annak érdekében, hogy az amúgy is problémás múlttal rendelkező belgrádi magánegyetem helyzetét még inkább nehezítse, azt még komikusabbá fejlessze, valóban megtett a napokban mindent annak első embere is. Korábban nem akart az ellenségesnek tartott hatalomkritikus médiának nyilatkozni sem, majd hirtelen taktikát váltott és az újságírók rendelkezésére állt, beszámolt saját terveiről, célkitűzéseiről is. Ilyen közeli időintervallumban talán nehéz megállapítani, de nem kizárt, hogy jobban tette volna, ha továbbra sem nyilatkozik, s kizárja a médiát a biznisszel kapcsolatos történésekből. Amikor ugyanis Mića Jovanović kitárulkozott, akkor elmondta, hogy elege van az egész cirkuszból, mely az egyeteme körül zajlik, nyugodtabb életet szeretne magának, inkább eladja az egészet, csomagol, s a Francia Riviérán, Cannes-ban kívánja folytatni életét. Vevőt is talált az egyetemének, jelentette hamarosan be, bizonyos Dejan Đorđević üzletember kezébe száll át a „tudást adó vagyon”, nem sokkal később már lefilmezhették a kamerák a szerződéskötést, ünnepélyes kézfogást is az illetővel. Fájó szívvel búcsúzott „gyermekétől”, a Megatrendtől, de egyszerűen nem tudja már elviselni a 2014 óta folyamatosnak számító nyomást a média részéről, közölte. Egy hét is alig telt el, máris újabb bombasztikus kijelentést tett: nem adja el az egyetemet, mert a vevőnek nincs is rá pénze, átverték őt, így aztán visszatér a Megatrendbe rektornak, hitelt vesz fel, s folyik szépen tovább az oktatás. Eredetileg 56 millió euróért akarta eladni Đorđević állítólagos német konzorciumának az intézményt, 150 millió eurós beruházási kötelezettséggel. Most azt mondta, a médiából tudta meg, hogy csalóról van szó, aki még a szerződés hitelesítését sem tudja kifizetni. Egy dolog nem változott: költözik cannes-i villájába, havonta egyszer tér csak haza Belgrádba. A Megatrendet közben 19 tanár hagyta el, Jovanović azt ígérte, az év végéig megkapják elmaradt járandóságaikat. A „vevőt” egyébként éppen most ítélték el testi sértés hamis bejelentése miatt három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre. A rektor tehát a régi, s jól lejáratta magát a nyilvánosság előtt. Itt tart most a Megatrend-sztori.

Mića Jovanović 1953-ban született Knjaževacon, a gimnáziumot Borban fejezte be, majd 1976-ban diplomázott a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán. 1979-ben már ugyanitt magiszteri címet is szerzett. Szervezéstudományokkal foglalkozó doktori disszertációját Szlovéniában, Mariborban védte meg. A nyolcvanas és kilencvenes években többször dolgozott asszisztensként a Belgrádi Egyetemen, konfliktusai miatt minden alkalommal megszüntették munkaviszonyát. Már a nyolcvanas években állandóan kiutazgatott Angliába, ahol továbbképzéseken vett részt, 1980 augusztusában megalapította a Megatrend International Expert Consortium Limited szaktanácsadással foglalkozó céget, a Megatrend magánegyetem alapítóját, melynek ma már a hűlt helyét sem találták a tényfeltáró újságírók. A tulajdonában maradt szerb intézményt 1989-ben alapította meg, akkor tért végleg vissza az országba. A Szerbiai Szocialista Párthoz közel álló személynek számított, amit maga sem titkolt. Ellentmondásokkal teli karrierje során több mint nyolcvan tudományos értekezést írt, számos elismerést gyűjtött be. Magánéletéről keveset tudni: szabadidejében karatemester, rockzenész a Megatrend honlapja szerint. 2012-ben adták hírül a lapok, hogy feleségül vette a nála 32 évvel fiatalabb Milica Đorđevićet.