2024. március 29., péntek

Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Kedden kezdte meg a népszerű Kaláka együttes Szabad-e bejönni ide betlehemmel? elnevezésű, karácsonyi koncertsorozatát Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. Bajsa, Kúla után tegnap Szerémségben, Maradékon a református templomban szinte egymást ünnepelte a hallgatóság és az együttes. A koncertre a helybelieknek Nyékincéről, Herkócáról, Fényberekről (Platicsról) és Újvidékről is érkeztek vendégeik.

Az újvidéki és a maradéki gyerekek a parókia udvarában (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

Az újvidéki és a maradéki gyerekek a parókia udvarában (Stanyó Tóth Gizella felvétele)

A maradéki magyar tagozatos kisdiákok Józsa Mónika tanítónőjükkel együtt várták az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola harmadikos tanulóit és tanítónőjüket, Bálizs Magdolnát. Meg is beszélték, hogy a jövőben is szerveznek közös programokat, és ha rajtuk múlik, ismét meghívják a Kalákát, mert pillanatok alatt megmelengette a gyermekek (s nemcsak azok) szívét.

Maradékon először vendégszerepelt olyan, világhírű együttes, mint a Kaláka, mondta Halász Dániel református lelkipásztor, köszöntvén a zenekar tagjait: Becze Gábort, Major Gábort, Radványi Balázst és Gryllus Dánielt, valamint a vendégeket a helybeliekkel együtt.

A szinte fél évszázada működő Kaláka rangidős tagja, Gryllus Dániel is szívélyesen köszöntött mindenkit, különösen a gyermekeket. Elmondta koncertsorozatuk elnevezésének történetét is, amely egyben első könyvük (1987, második felújított kiadás 2018) címe is. Szerte a világban, amikor a betlehemesek karácsonykor házról házra járnak, köszöntőjüket azzal zárják: „Szabad-e bejönni ide betlehemmel?” A továbbiakban minden megzenésített vershez, népdalhoz, a kevésbé ismert hangszerekhez is egy kis történetet fűzött. Sokszor bevonta a gyermekeket is a játékos éneklésbe. Így együtt énekelték Weöres Sándor Betlehem c. versének refrénjét: „Szénakazlak mellett, / Lám angyal közelget. / Az égből indulva / Üzenetét hozza: / Ó, fényességes / Ó, békességes, / Ó, dicsőséges / Karácsony!”

A koncert végén az együttes tagjai egy-egy CD-vel ajándékozták meg a két önként jelentkező kislányt: Kis Réka újvidéki óvodást és Fodor Mónát, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola harmadikos tanulóját, akik együtt énekeltek a Kalákával. A gyerekek szüleikkel érkeztek a felejthetetlen hangversenyre.

Maradékról Hertelendyfalvára utazott a Kaláka együttese – ahol délután adtak koncertet –, este pedig Belgrádban a Collegium Hungarikumban léptek közönség elé.