2024. április 24., szerda
AZ OROSZ DOPPINGESET

Kemény büntetés vagy papírtigris?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) az Oroszország négyéves eltiltására vonatkozó határozata ellentétes az Olimpiai Chartával, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Párizsban. „A WADA-nak az Orosz Olimpiai Bizottsággal szemben nincsen kifogása. Ha pedig nincs ellene kifogása, akkor az országnak a nemzeti lobogó alatt kell szerepelnie. Ilyen az Olimpiai Charta” – mondta Putyin, aki szerint Oroszországnak ilyen vonatkozásban minden alapja megvan arra, hogy a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) forduljon.

Dmitrij Medvegyev kormányfő szerint azonban át kell gondolnia a dolgot, a fellebbezés lehetőségét. Medvegyev szerint a WADA határozatát, amely nem egy esetben a már korábban megbüntetett sportolók ellen irányul, „az oroszellenes hisztéria krónikus formát öltött folytatásának” nevezte. Ugyanakkor elismerte, tagadhatatlan, hogy az orosz sportéletben egyelőre komoly problémák vannak a doppingolással.

Szvetlana Zsurova, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának első elnökhelyettese, olimpiai bajnok viszont azt mondta újságíróknak, Moszkva feltétlenül megfellebbezi a határozatot. „Száz százalék, hogy Oroszország bírósághoz fordul, mert küzdenünk kell a sportolókért” – mondta a volt gyorskorcsolyázó.

Pavel Kolobkov orosz sportminiszter a Rosszija 24 hírcsatorna által élőben közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a WADA az összes kérdésére megkapta Moszkvától a választ, s a NOB alapszabályával ellentétes intézkedésnek nevezte a nemzeti himnusz és zászló használatától való eltiltást, valamint a sportvezetők kitiltását a világversenyekről.

A nemzetközi sajtó ugyanakkor részben elégedetten, részben a büntetést kevesellve fogadta az eltiltás hírét. The Times (Anglia): „Putyin bármi áron el akarja érni, hogy Oroszország minden helyzetből győztesen jöjjön ki. Ha kell, szabályokat szegnek meg vagy forgatnak ki azért, amit az elnök nemzeti érdeknek tart. Ez a geopolitikai rivalizálásokra, kémkedésre és kirívó módon a nemzetközi sportra is igaz. A WADA végrehajtó bizottsága nem ment el odáig, hogy páriává, azaz kitaszítottá, jogfosztottá nyilvánítsa Moszkvát. Ehelyett Putyin kapott egy utolsó esélyt, hogy átalakítson egy olyan rendszert, amely ártalmas a sportolók egészségére, és aláássa a fair play eszméjét.” El Mundo (Spanyolország): „A sporttörténelem legkeményebb büntetése. Olyan nagy volt a botrány, hogy csak egy példaértékű szankció lehet az alapja annak a próbálkozásnak, hogy egy sportszempontból is nagy befolyással rendelkező országban véget érjen a szisztematikus doppingolás.” Gazeta Wyborcza (Lengyelország): „Hozzászoktunk már ahhoz, hogy az oroszoknak többet szabad – többet felzabálni, többet tönkretenni, többet csalni –, és ezért még csak nem is büntetik meg őket megfelelően. Mindig akad ugyanis valaki, aki szerint túl nagyok és fontosak ahhoz, hogy keményen fellépjenek ellenük. Úgy tűnik, hogy – legalábbis a sportban – most kiegyenlítettebbé vált a játék. De a büntetés még így sincs arányban a vétséggel. Oroszországot maradéktalanul ki kellett volna hajítani a sportvilágból. Nem négy évre kellett volna száműzni, hanem amíg becsületes nem lesz.” De Volkskrant (Hollandia): „A WADA következtetései azt mutatják, hogy Oroszország semmit sem tanult abból a büntetésből, amellyel a szocsi olimpia mintáinak manipulálása miatt sújtották. Sőt, a vezetőség még rá is tett egy lapáttal azáltal, hogy megpróbált bizonyítékokat eltüntetni az adatbankból… Neue Züricher Zeitung (Svájc): „Eddig minden rosszul alakul. Ami első pillantásra a sportvilág határozott fellépésének tűnik az egyik renitens tag ellen, az valójában egy papírtigris. Az orosz sportolók így is olimpiai érmekért fognak küzdeni Tokióban. Az orosz labdarúgók részt vesznek a jövő nyári Európa-bajnokságon, amelynek egyik helyszíne Szentpétervár lesz. A WADA elég kiskaput hagyott az oroszoknak, hogy megkerüljék a szankciókat, és megőrizzék a tartásukat. Putyin megbízható partnernek számít a vezető sportági világszövetségeknek, ezért élvezi a meghatározó tisztségviselők támogatását és védelmét.”