2024. április 24., szerda

Művészi értéket teremtő megpróbáltatásaink

Átadták a Forum Könyvkiadó díjait – A kitüntetettek valamennyien közösségi problémáinkat dolgozzák fel vagy próbálják azokat orvosolni

Hatvankettedik életévébe lépett az idén a Forum Könyvkiadó Intézet, 2.600 megjelent könyvet tudhat maga mögött, az idén is közel negyven könyv, e-könyv és hangoskönyv jelent meg a Forum gondozásában, hangzott el Újvidéken, lapunk kiadóházának dísztermében, ahol ma  rangos irodalmi-művészeti díjakat adtak át az idei nyerteseknek. Virág Gábor igazgató-főszerkesztő évértékelőjében visszatekintett arra a 150 bemutatóra, amelyet 2019-ben szerveztek.

Mint mondta, ezeken a bemutatókon telt házas, máskor maroknyi közönség előtt is beszéltek irodalomról, művészetről. Olyan találkozások ezek, amelyek nem engedik meg, hogy az ember ne szembesüljön az olvasói szokások radikális változásaival, tette hozzá Virág, ugyanakkor megjegyezte, továbbra is hiszi: a könyv olyan módon közvetít üzenetet az olvasók felé, ahogyan az egyszerűbb, pillanatok alatt elérhető korszerű üzenetközlő formák nem képesek: luxustermékké vált a könyv, amely azonban mélyebb, alaposabb élményt nyújt az olvasónak.

Az ünnepélyes díjátadón jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács vezetője, Jeges Zoltán, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatóbizottságának elnöke, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, vajdasági magyar intézmények, szervezetek vezetői, képviselői is.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága, Berényi Emőke (elnök), Beszédes István, Kollár Árpád, Ladányi István és Orovec Krisztina az idei Híd Irodalmi Díjat egyhangúlag Losoncz Alpárnak ítélte oda A hatalom(nélküliség) horizontja című tanulmánykötetéért. A filozófus szerző méltatásában Orovec tolmácsolta Ladányi gondolatait. Mint elhangzott, a tanulmánykötet túlmutat a Új Symposion folyóirat terein, új tárgyalási horizontokat nyit meg, melyek kommunikálnak a korábbiakkal is. Nem kánonteremtő céllal íródtak meg a tanulmányok, melyek azonban nem riadnak vissza attól sem, hogy a súlyos közösségi problémák kérdéseit felvessék és megnyissák a diskurzus lehetőségét. Losoncz kihasználja a múlt megvalósulatlan elképzeléseit is, összehasonlítja a valósággal a beteljesületlen jövőképet, hangzott el a laudációban.

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága, Szombathy Bálint (elnök), Csernik Előd és Gubik Korina összetételben szintén egyhangú döntéssel Ricz Géza festőművészt jutalmazta Forum Képzőművészeti Díjjal Peripheria című kötetéért, melyről szólva Szombathy a méltatásban elmondta: szűkebb közösségi világunk gyászbeszédéről van szó, annak a geopolitikai térségnek az elsiratásáról, amelyről sokáig azt hittük, közösségünk fennmaradásának garanciáját jelenti. Kopott szimbólumok, felégetett helyszínek, összeomlott létesítmények – ezek a jelei megváltozott valóságunknak.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága, Sutus Áron (elnök), Brenner János, Pesti Attila összetételben egyhangúlag döntött afelől, hogy a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) adja. A díjat Lovas Ildikó, a központ koordinátora kapta kézhez. Sutus méltatásában elmondta: komplex tevékenységhálója révén a VM4K jól meghatározott elvek nyomán valósítja meg a közösségi érdekeket, értékteremtő és -közvetítő szerepe máris világosan tetten érhető, noha meglehetősen fiatal intézményről van szó.

Az ünnepi műsor művészeti értékét Ábrahám Máté csellista előadása növelte.