2024. április 23., kedd

Észak-Korea bírálja Washingtont az ENSZ BT összehívása miatt

Észak-Korea csütörtökön bírálta az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívása miatt, és leszögezte, hogy "ez a provokatív lépés" segít eldöntenie, melyik utat válassza az atomprogramjáról szóló, megrekedt  tárgyalások kapcsán.

A phenjani külügyminisztérium meg nem nevezett szóvivője azután beszélt erről, hogy az ENSZ BT az Egyesült Államok kérésére szerdán ülést tartott. A tanácskozáson az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a testületet, hogy lépjen fel egyeztetve Phenjan feszültségkeltő magatartása ellen.

"Soha nem fogjuk eltűrni, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Észak-Koreára az ENSZ BT nyilvános ülését fegyverként felhasználva, amely ilyen kényes pillanatban tárgyalta meg a problémáinkat, mint a mostani" - közölte a szóvivő.

Az észak-koreai nukleáris leszerelésről folyó tárgyalások azóta  nem haladtak előre, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök februári találkozója eredménytelenül zárult, mivel Washington nem hajlandó enyhíteni a büntetőintézkedéseken, illetve más engedményeket tenni.

Kim, aki tavaly egyoldalúan függesztette fel a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétakísérleteket, nem zárta ki, hogy Észak-Korea "új útra" lép, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a Phenjan elleni szankciókkal és nyomással.

Az ENSZ BT szerdai ülésén Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette, hogy a "mélységesen kontraproduktív" rakétakísérletek bezárják a kaput a béketárgyalások esélyei előtt, de Washington kész a rugalmasságra a tárgyalásokon.

Észak-Korea nem szólalt fel az ülésen, de fő szövetségesének, Kínának az ENSZ-nagykövete, Csang Csün szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea működjön együtt a feszültségek kiszélesedésének megakadályozása érdekében, és azt javasolta a Biztonsági Tanácsnak, fontolja meg a szankciók enyhítését a folyamat előrevitele érdekében.

Szombaton Észak-Korea "nagyon jelentős" kísérletet hajtott végre az ország északi részén fekvő Szohe rakétakísérleti telepen. Phenjan korábban kilátásba helyezte a bázis bezárását, cserébe azoknak a szankcióknak az enyhítéséért, amelyeket ellene az Egyesült Államok korábban elrendelt.

Észak-Korea május óta 13 alkalommal végzett kísérleteket ballisztikus és tüzérségi rakétákkal, hogy nyomást gyakoroljon Washingtonra, és kilátásba helyzete a kísérleti atomrobbantásokra és a hosszú távú rakétatesztekre elrendelt moratórium visszavonását, ha az Egyesült Államok az év végéig nem tesz lényeges engedményeket.