2024. április 23., kedd

A sajtószabadság alacsony szinten van

Tanja Fajon arra kérte az ellenzéki képviselőket, hogy térjenek vissza a parlamentáris párbeszédhez

Szerbia az előttünk álló választásokat illetően rendkívül kényes és válságos helyzetben van – emelte ki Tanja Fajon, az Európai Parlament EU és Szerbia közötti Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságának az elnöke ma Brüsszelben, az Európai Parlamentben, ahol az Európai Szocialisták Pártjának meghívására a szerb ellenzéki pártok vezetőivel: Dragan Đilasszal, Nebojša Zelenovićtyal és Dejan Nikolićtyal találkozott.

Fajon a találkozó során rámutatott arra, hogy az ellenzéki pártok egy része bojkottálja a szerb parlament munkáját, majd megállapította, hogy Szerbiában a sajtószabadság alacsony szinten van, illetve hogy meg kell teremteni a megfelelő feltételeket az igazságos és demokratikus választásokhoz. Arra szólította fel az Európai Parlament tegnapi vendégeit, hogy térjenek vissza a parlamentáris párbeszédhez – írja a Beta hírügynökség.

– Szerbia fontos partnerünk. Csak úgy tudunk előrébb jutni az ország uniós integrációjának útján, ha ebben részt vesz minden politikai szereplő. Ennek, párthovatartozástól függetlenül, egységes célnak kell lennie – szögezte le Fajon.

Dejan Nikolić, a Demokrata Párt képviselőjeként kiemelte, Szerbiában mély politikai válság van, amit nem lehet három hónap alatt megoldani, sem idő, sem mechanizmusok nincsenek rá.

Nebojša Zelenović, az Együtt Szerbiáért vezetője rámutatott, Szerbia polgárai az európai modell szerint szeretnének élni, de az állami állapotok rendezése nélkül az EU-tagság és az ezzel járó standardok eléréséhez sem kerül közelebb.

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának vezetője előadást tartott a bulvárlapok támadásairól és az országban jelen levő demokrácia szintjéről. Kiemelte, a választások bojkottját nem az ellenzék találta ki, és ez nemcsak Szerbiát érinti, hanem az egész Nyugat-Balkánt, ugyanis a polgárok ilyen feltételek mellett nem kívánnak részt venni a választásokon.

Tonino Picula, az Európai Parlament nyugat-balkáni jelentéstevője ugyanakkor rámutatott arra, hogy a politikai érveket célszerűbb a parlament előtt védeni, mintsem az utcán küzdeni értük.