2024. április 18., csütörtök

Szidalmazott, fenyegetőzött

Bodrožić: Ha az újságírók nincsenek biztonságban, a polgárok sem szabadok

A belgrádi Második Alapfokú Bíróság körözést adott ki Aleksandar Marinković ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy Molotov-koktélt dobott Milan Jovanović újságíró házára Grockán, Belgrád külvárosában. A tegnap megtartott bírósági meghallgatáson Dragoljub Simonović, Grocka község volt elnöke illetlenül nyilatkozott a sértettről, valamint a médiumokról, és megfenyegette az ügyészt is – hozta hírül az N1 televízió.

A NUNS-tüntetésen Milan Jovanović felgyújtott házának plakátra másolt fotóját hordozták(AP via Beta felvétele)

A NUNS-tüntetésen Milan Jovanović felgyújtott házának plakátra másolt fotóját hordozták(AP via Beta felvétele)

A gyanúsított ellen a bíróság azért adott ki körözést, mert már sokadik alkalommal nem jelent meg a meghallgatáson, védőügyvédje pedig azt állította, nem tud vele kapcsolatba lépni. Ugyanakkor a bíróság különválasztotta Markinković esetét, vele külön eljárásban foglalkozik majd, Dragoljub Simović és más vádlottak esetében pedig ugyanebben a felállításban folytatja a tárgyalást.

A meghallgatás során Simović méltatlan szavakkal illette azt az újságírót, aki ellen támadást követtek el: „pszichikai gondokkal küzdő személynek” nevezte, írástudatlannak titulálta, majd kijelentette, hogy egy „frusztrált öregúr, akinek semmi befolyása sincs”, miközben a Žig Info, ahol a sértett dolgozik, nem is médium. Közölte, ő maga is írt már szakfolyóiratoknak és nem tartja magát újságírónak.

Simović rámutatott, ő közszereplő, illetve elmondta, egy balfék nem lehet községi elnök, és az ő tisztességét és becsületességét, valamint a pártja becsületességét igazolja, hogy évről évre több polgár szavaz rájuk.

Több alkalommal fordult az ügyész felé, méltatva őt, majd azzal fenyegette meg, hogy megtörténhet, hamarosan már nem is lesz ügyész.

A vád kapcsán kiemelte, hogy Vladimir Mihailovićtyal, akit azzal vádolnak, hogy együtt szervezték meg a sértett újságíró házának felgyújtását, egy kávézóban beszélgetett Grockán. Arra kérte a férfit, hogy tárgyaljon a Žig Info munkatársaival, hogy ne írjanak folyamatosan negatív hangnemben a községről és a község elnökéről. Simović bevallotta, hogy ezért a tettéért megígérte, előlépteti Mihailović feleségét a munkahelyén. Azt viszont a községi elnök cáfolta, hogy arra kérte volna ismerősét, hogy gyújtsa fel Jovanović házát, hiszen nincs semmi oka, hogy megfenyegesse az újságírót. Majd a bíróhoz fordult és megkérdezte tőle: bolondnak tűnik talán, hogy ilyet kérjen egy olyan embertől, akiben nincs is bizalma?

Az ügy kapcsán, az újságíró házának felgyújtása egyéves évfordulójára emlékezve a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) tüntetést szervezett, a résztvevők kiemelték, hogy a sajtószabadság és az újságírók biztonsága nélkül nem léteznek szabad polgárok sem. Rámutattak, Milan Jovanović házának felgyújtása mellett az elmúlt egy évben számos támadás érte az újságírókat.

Željko Bodrožić, az újságíró-szervezet elnöke hangsúlyozta, mivel az illetékes intézmények nem reagálnak és nem védik meg az újságírókat, a legtöbb támadás éppen az állami közszereplőktől jön, és ebben a hangulatban az újságírók visszahúzódnak.

Slobodan Georgiev, a BIRN újságírója arra szólította fel az újságírókat, hogy ha már az illetékes intézmények nem tesznek semmit, folytassák a feltáró munkájukat a korrupció és a visszaélések terén Grocka területén, vagyis folytassák azt a munkát, ami okot adott arra, hogy felgyújtsák Jovanović házát. Kiemelte, soha nem volt ennyire nyilvánvaló a támadás oka, mint ebben az esetben. Majd arra kérte meg kollégáit és a polgárokat, hogy gyakoroljanak nyomást az államra, hogy Jovanović feje fölé végre tető kerüljön.