2024. április 23., kedd

Egy éve a fejlettebb jövőért

A VMFF első ízben szervezi meg a Tisza menti e-sport-bajnokságot

Az elmúlt hétvégén ünnepelte fennállásának egyéves évfordulóját a Vajdasági Magyar Fiatalok a Fejlettebb Jövőért szervezet, amelynek célkitűzése elsődlegesen az, hogy a korszerű technikai vívmányok segítségével segítse a fiatalok érvényesülését az élet minden területén.

A VMFF egy éve küzd a fejlettebb jövőért (Horvát Zsolt felvétele)

A VMFF egy éve küzd a fejlettebb jövőért (Horvát Zsolt felvétele)

Az egyesület tagjai a szülinap alkalmából a nemrég megnyílt Place2Go székhelyükön tartottak családias hangulatú születésnapi bulit. A klub megnyitása mellett a fiatalok több rendezvényt is szerveztek az elmúlt hónapokban: több nyílt napot, egy retrószámítógépesjáték-bajnokságot, társasjátékesteket, valamint sokat fejlesztettek az internetes megjelenésükön is. A place2go.org.rs honlapon egyebek mellett létrehozták a Team Speak szerverüket, amelyet a szerverbérbadással foglalkozó azonos nevű német cég szponzorál, és amelyet sikeresen integráltak a szervezet oldalába. Tóth Norbert ennek kapcsán napilapunknak elmondta, hogy így magán VMFF oldalán lehet megtekinteni a szerver használtságát, és onnan is csatlakozni lehet hozzájuk, emellett kommunikációs platformként is használható, ami felváltja a telefont, a Skype-ot és a többi ilyen jellegű szolgáltatást.

– Online játék közben nagyon fontos a kommunikáció, ami ezen keresztül megoldható. Kevés helyet foglal a számítógépen, effektíven fut, kezelni is könnyű, ráadásul titkosított is – emelte ki beszélgetőtársunk, hozzátéve, nemcsak játékra használható, hanem konferenciabeszélgetéseket is lehet kezdeményezni rajta keresztül. A magyar és angol nyelvű honlapon ezenkívül bárki tájékozódhat az egyesület elkövetkező eseményeiről, illetve van egy Twitch-szekció is, amely egy olyan streamplatform, amelynek segítségével a felhasználók közvetíteni tudják a játékaikat, eseményeiket stb. Az oldalon ezenkívül is értesítik az érdeklődőket, hogyan válhatnak a szervezet tagjává, ugyanakkor kialakulóban van egy blogszekció is, amelyen a tagok írásokat közölnek majd az IT világában zajló időszerű történésekről stb.

Az egyesület jelenlegi, illetve leendő tagjai a Zentai Sportcsarnok szolgáltatásait is igénybe vehetik, vagyis fizikailag is tréningezhetnek, az elkövetkezőkben pedig majd a zentai medencét is használhatják – ecsetelte Híres Emil, aki elújságolta azt is, hogy hagyományteremtő szándékkal elindítják a Tisza menti e-sport-bajnokságot, amelyen az összes Tisza mellett lévő község középiskolásai részt vehetnek a League of Legends című játékban való megmérettetésben. A bajnokságra online jelentkezhetnek az érdeklődők, és neten keresztül történik majd a kvalifikáció is. Zentán és Óbecsén rendeznek elődöntőt, amelyeknek a legjobbjai a döntőben csaphatnak össze egymással. Ennek megszervezésében Zenta önkormányzatának köszönhetnek nagyon sokat – jegyezte meg Híres Emil, aki elmondta, hogy ismét lesz retrójáték-bajnokság, valamint különféle képzéseket is szeretnének életre hívni, emellett nagy valószínűséggel az iskolákat is meglátogatják, hogy a fiatalok figyelmét felhívják a tudatos és biztonságos internethasználat lényegességére, ugyanakkor azt is el szeretnék érni, hogy az idősebbek is látogassák a klubjukat, mivel őket is ki szeretnék képezni arra, hogy tudatosabban használják a számítógépet, a világhálót és a közösségi oldalakat.