2024. március 28., csütörtök

Ötmillió dinár a gazdáknak

Az idén összesen ötmillió dinárt különített el mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásra a zentai önkormányzat.

A szerződéseket a zentai városháza dísztermében írták alá (Szögi Csaba felvétele)

A szerződéseket a zentai városháza dísztermében írták alá (Szögi Csaba felvétele)

A jelentkezők négy kategóriában pályázhattak, a méhészek kasokra és egyéb eszközökre (20 ezer dinárig), az állattenyésztők mesterséges megtermékenyítés szolgálatára (12 ezer dinárig), illetve minőségi, törzskönyvezett jószágok vásárlására (25 ezer dinárig), a növénytermesztők pedig a termény biztosítására (20 ezer dinárig). A szerződések ünnepélyes aláírására tegnap délelőtt került sor a városháza dísztermében.

A megjelenteket Czegledi Rudolf polgármester köszöntötte, aki egyúttal felhívta a figyelmet, hogy mivel a keret nem fogyott el mindegyik pályázati kategória esetében, arra szeretné megkérni a jelen lévő mezőgazdászokat, biztassák arra ismerőseiket, hogy a jövőben próbáljanak minél többen jelentkezni, hiszen ez egy remek lehetőség vállalkozásaik fejlesztésére. Elárulta még, hogy az aláírt szerződések tulajdonosainak még ezen a héten elkezdik folyósítani az összeget, és a tervek szerint körülbelül két hét alatt, karácsonyig be is fejeződik a folyamat.

A polgármester úr közölte továbbá, hogy összesen 135 pályázat érkezett be, melyből 123 volt sikeres. Csupán a biztosítás esetében volt 100% feletti jelentkezés, az összes többiben kevesebben pályáztak, mint ahányra lehetőség lett volna. Az önkormányzat a kistermelőket, családi vállalkozásokat, közülük is elsősorban a fiatalokat szeretné maximálisan támogatni, ez volt az elsődleges szempont most is, és a jövőben is ez lesz.