2024. április 19., péntek

Új fényeffektusok szilveszterezéskor

Mintegy 50 helyszínt érintenek a különféle, ünnepi programok

Ismételten a két időszámítás egybekötésének fényében szerveznek Újvidéken köztéri szilveszterezést, melynek során különleges audiovizuális élményben lesz részük a december 31-én és január 13-án a Szabadság térre látogató ünneplőknek – derült ki tegnap a városházán megtartott sajtókonferencián.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Az egyedülálló, vizuális élményt és dizájnt a legkülönbözőbb hazai, regionális és a világ távoli pontjairól érkező sztárok koncertjein tapasztalhatjuk majd, többek között Bajaga együttese, Artan Lili, Mahmut Orhan, a Let 3 horvát együttes, az Irkutszki filharmonikusok, Lollobrigida és még sokan mások fognak fellépni. Az újvidéki Technológiai Kar és a Művészeti Akadémia hallgatói, Rodrigo Guzman Cazares, a TKV és más vizuális művészekkel együtt a 2020. és 7528-as szilveszterezést élményekben gazdag utazássá szeretnék varázsolni, ez az utazás mintegy 50 helyszínt érint majd városszerte.

Milica Stojšić építészeti- és dizájnvilágítási szakértő, és egyben az újévi program művészeti igazgatója elmondta, hogy a különböző helyszínek, programok és előadók összekapcsolása vizuális effektusokkal bizonyítja azt, hogy Újvidék lépést tud tartani a modern világ trendjeivel. – Az ismert hazai és külföldi előadókat videomapping, animációk és a vizuális művészet más formáin keresztül vonjuk be az idei újévváró programba. Azt szeretnénk elérni, hogy koncertek helyett eseményeket tudjunk nyújtani a látogatóknak – magyarázta Stojšić.

A Szabadság téren szilveszterkor minden évben kiváló a hangulat (Ótos András felvétele)

A Szabadság téren szilveszterkor minden évben kiváló a hangulat (Ótos András felvétele)

Újvidék egyre közelebb kerül az Európa Kulturális Fővárosa címet hordozó 2021. évhez, és ennek fényében a szervezők igyekeznek a kultúrát magas színvonalon terjeszteni, elérhetővé tenni azt a szélesebb közönség számára is, és ilyen módon pozitív képet alkotni a városról.

Miloš Vučević polgármester megelégedettségének adott hangot amiatt, hogy az idei újévi programot különleges módon sikerült promotálnia a városnak. – Az esemény sokkal több egy egyszerű rendezvénynél, ugyanis egy elképzelés köré épül, történettel, üzenettel. E történetet kell Újvidéknek megőriznie, ápolnia és továbbfejlesztenie – mondta Vučević.

Mindegyik eseményt a 2020-as szilveszterezés keretein belül ingyenesen látogathatják az érdeklődők a város főterén, december 31-én egész napos műsor lesz. A január 13-ai, Julianus-naptár szerinti 7528-as újévvárást városszerte zárt helységekben szervezik meg az esti órákban. A belépőjegyek kedvezményes áron december 23-áig kaphatók a GigsTix hálózat elárusítóhelyein, illetve a http://gigstix.com/ internetes oldalon.