2024. április 18., csütörtök

Sikersztori a szelektív szemétgyűjtési akció

Aktív őszön van túl a zentagunarasi Armida Nőszervezet – Már javában folyik a karácsonyi készülődés

A zentagunarasi Armida Nőszervezet a falu egyik legaktívabb szervezete. Különösen az ősz és tél során akad sok dolguk. Sípos Hajnalka, az Armida vezetőségének tagja arról számolt be lapunknak, hogy egyesületük számára az idei ősz valóban aktív időszak volt.

– Sok rendezvényünk és aktivitásunk van az őszi időszakban, amellett, hogy részt veszünk a többi civil szervezet által szervezett rendezvényeken. Gondolok itt pl. a Mag Hagyományápoló Egyesület által szervezett hagyományos kukoricatörésre, ahol az idén is segédkeztünk. Novemberben tartottunk a Halloween partit, ami elsősorban a szervezetünk fiatalabb tagjait érintette. Mindenki beöltözött, és retrodiszkó jellegű volt a buli. A belépőből származó bevételt jótékonysági célokra fogjuk fordítani. Aktuális esemény az idősek napja, amit a közelmúltban tartottunk. Ennek keretében meghívjuk a hetven évüket betöltött zentagunarasi lakosokat. Általában 250–260 meghívót küldünk ki, de egészségügyi állapotuk miatt csak 100–110 személy szokott részt venni a fogadáson. A női szervezet tagjai abban is segítenek az időseknek, hogy ha szeretnének eljönni, de nem bírnak közlekedni, akkor elmegyünk értük autóval. A rendezvény alatt kávéval, teával, sütivel és kiflivel vendégeltük meg az időseket, és az iskolás diákok egy rövid műsort készítettek számukra. Minden évben megajándékozunk egy házaspárt, valamint egy férfit és egy nőt. A most kisorsolt pár idén ünnepli 50. házassági évfordulóját, így nagy örömöt szereztünk nekik és ők is nekünk. Ezek az idős emberek nagyon örülnek, hogy ez az egy nap csak róluk szól, és minden évben várják – mondta el Sípos.

Az Armida már készül a karácsonyi ünnepekre, ennek jegyében az óvodások és az elsősök szerény Mikulás-csomagot kaptak a szervezettől. Most hétvégén pedig megkezdődött a cipősdoboz-akció.

– A mostani hétvégén kint voltunk a piacon és adományokat gyűjtöttünk. Minden évben nagyon sok szép ajándékot kapunk a polgároktól és az árusoktól is. Az adományokat hét közben is be lehet adni a helyi közösségbe vagy a gazdakör irodájába, de jövő hétvégén is kint leszünk a piacon. A begyűjtött ajándékokat 18-a körül csomagoljuk, és a csomagokat a Télapó fogja szétosztani a gyerekek között. Általában nagycsaládokhoz jutnak el ezek az ajándékok, és olyan gyerekekhez, akikhez egyébként nem látogatna el a Télapó – mondta el Sípos, majd hozzáfűzte, hogy szívesen szervezik ezt az akciót, mert a gyerekek arcán az öröm minden fáradtságért kárpótolja őket.

Az Armidának még több rendezvénye lesz a téli időszakban, ilyen a hagyományos disznótor és disznótoros bál is, amit januárban fognak megtartani. Ez lesz az első olyan rendezvény, amelyet a tájházban tartanak, és amihez használni fogják az új kemencét, számolt be a vezetőségi tag. Folyamatosan zajlik a szelektív szemétgyűjtés, ami az Armida egy nagyon sikeres akciója. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak és az emberek megfelelően használják a szelektív szemétgyűjtőket, így sok hulladék gyűlt össze. Az ebből befolyó összegből már sikerült játékokat vásárolni a óvodásoknak, mondta el Sípos, majd azzal folytatta, hogy a Mikulás-csomagok hozzávalóit is ebből a pénzből vásárolták meg. Emellett tervezik, hogy pelenkákkal lepik meg a topolyai egészségház szülészetét, mert a szülészeti osztály is csatlakozott a szelektív szemétgyűjtési akciójukhoz.