2024. április 25., csütörtök

Több konténer hétvégente

Véget ért az őszi lomtalanítás, 792 tonna szemét gyűlt össze

Véget ért a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat őszi lomtalanítása. A meghatározott beosztás szerint Szabadka Város minden helyi közösségének területén öt köbméter űrtartalmú konténereket helyeztek ki, ahova a polgárok a felgyülemlett nagyobb méretű hulladékot dobhatták. Az akció szeptember 23-án vette kezdetét, és december 5-én ért véget.

Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a bő két hónapos lomtalanítási akció során mintegy 740 konténert helyeztek ki 34 városrészen.

– Összesen 2935 köbméternyi szemét gyűlt össze, azaz 792 tonna darabos hulladéktól váltak meg a szabadkai és környékbeli lakosok. Ez valamennyivel kevesebb a tavaszi lomtalanítási akció során gyűjtött szemétnél, de több a tavalyi őszi akcióban felhalmozott mennyiségnél – mondta Nikola Jovičić.

(Gergely Árpád archív felvétele)

(Gergely Árpád archív felvétele)

A korábbi ütemtervekhez hasonlóan a közvállalat a városon kívüli helyi közösségekben kezdte a szemétgyűjtést, majd a város központjából gyűjtötte össze a nagyobb, darabos, feleslegessé vált limlomot, bútort vagy építési törmeléket. A városrészeken egy-két napra helyezték ki a konténereket a meghatározott pontokon, a beosztásról pedig a közvállalat honlapján vagy a médiából értesülhettek az érdekeltek. A lomtalanítás célja az volt, hogy a lakosok ezekbe a hulladékgyűjtőkbe hordják a padlásukról, pincéikből, garázsaikból és udvaraikról összeszedett nagyobb mennyiségű lomot, ne pedig az árkokba, bozótosba, erdőkbe vigyék el, ahol ezáltal illegális szemétlerakók keletkezhetnek.

– A városon kívüli helyi közösségek lakosai több lomtól szabadultak meg. Csantavérről, Nagyfényről, Újzsednikről és Györgyénből vittük el a legtöbb nagydarabos hulladékot, mert ezeken a helyeken nincs szervezett rendszeres szemétszállítás, így az ottani lakosok mindig nagyon várják a tavaszi és az őszi lomtalanítási akciókat. A külső városrészeken általában nemcsak a lomot, hanem a háztartási szemetet is ezekbe a konténerekbe, vagy azok köré dobálják – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.

A lakosok saját szervezésben elszállíthatják lomjaikat a városi tárolóba, amennyiben lemaradtak az őszi akcióról. A közvállalat négy dinárért veszi át a szemét köbméterét, egy utánfutónyi szemetet viszont ingyen is beenged a szeméttelepre, a föld és a kőtörmelék köbméterenkénti ára pedig mindössze tíz para.

– A lakótelepeken továbbra is általános problémát jelent a tömbházak kukáinak túltelítettsége, ezért a közvállalat a Harcosok sorakozója lakótelepen, a Sugárúton és más sűrűbben lakott területen öt köbméter űrtartalmú konténereket helyez ki hétvégente – tudtuk meg Nikola Jovičićtől.