2024. április 19., péntek

Jövőre megújul két artézi kút Óbecsén

Egy rozsdamentes belső konstrukció remélhetőleg elejét veszi a nyári hőség okozta minőségromlásnak

Óbecsén négy artézi kút működik, sárga vizüket nagyon sokan isszák a városban. Novemberben a Vajdasági Közegészségügyi Intézet elemzése kimutatta, hogy a központban lévő és a kétfolyós kút vizének a minősége nem felel meg az előírásoknak, ezért néhány hétig tilos volt ezeknek a vizét fogyasztani. A Vodokanal Közvállalat intézkedéseinek köszönhetően egy ideje ismét iható víz folyik ebből a két kútból is.

–  A sárga vizet lehet fogyasztani, a minősége most megfelel a mikrobiológiai előírásoknak. Pár héttel ezelőtt a központban lévő és a kétfolyós artézi kút vizének az értékei nem voltak a megadott értékhatárok között, ezért mi fertőtlenítettük a kutak belső konstrukcióját. A megismételt mintavétel után a kétfolyós kút rendben volt, de a központban lévőnek a vize továbbra sem felelt meg az előírásoknak, ezért egy időre kikapcsoltuk, hogy egy erősebb klórozást is el tudjunk végezni a kút belső szerkezetében, ezt követően lett ott is megfelelő a víz minősége. Szerencsére semmiféle visszajelzés nem érkezett arról, hogy a rossz vízminőség miatt történtek volna megbetegedések – tudtuk meg Kúti Gábortól, a Vodokanal Közvállalat műszaki igazgatójától.

A szakember elmondása szerint a gondot az okozza, hogy nyaranta a nagy melegben a kutak föld feletti belső részében könnyen elszaporodhatnak a mikroorganizmusok. Jövőre várhatóan ezt a problémát is sikerül megoldani Óbecsén, mert e két kút régi, vasból készült belső szerkezetét egy rozsdamentes anyagból készült változatra fogják kicserélni.

Az artézi víz nem színtelen, nem szagtan, nem íztelen. Vegyi és fizikai összetétele miatt nem is minősül ivóvíznek, tulajdonképpen ásvány- és termálvíz, mégis sokan ezzel oltják a szomjukat. Van, aki azért issza a sárga vizet, mert szereti az ízét vagy úgy véli, jó hatással van a szervezetére, más viszont éppen azért mondott le idővel róla, mert nem tett jót az egészségének.

– A sárga víz soha nem volt ivóvíz minősítésű. Mi csak a mikrobiológiai tulajdonságaira tudunk hatni, és a minőségét rendszeresen ellenőrizzük is. Aki ezt a vizet issza, járjon utána annak, hogy az ő egészségére milyen hatással járhat a fogyasztása – emelte ki Kúti Gábor.