2024. április 25., csütörtök
XXIV. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG

A szomszédokkal az ötödik helyért

A szerb lányok 26:26-os döntetlent játszottak a dánokkal a Kumamotóban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, a harmadik helyen zárták az I. csoport küzdelmeit, így pénteken az ötödik helyért mérkőzhetnek Montenegróval.

Ljubomir Obradović együttese rendkívül kiegyensúlyozottan játszott az esélyesebbnek vélt Dánia ellen, uralták az első félidőt, majd a térfélcserét követően is sokáig őrizték többgólos előnyüket. A szerbek utolsó negyedórában bekövetkezett megingását azonban az ellenfél nem hagyhatta parlagon, hamar kiegyenlítetté vált a küzdelem, a dánok felzárkóztak, sőt fordítottak is, Pop-Lazićék az utolsó pillanatban mentették egálra a találkozót.

A tény, hogy esetleg az olimpiai kvalifikáció forog kockán, mindkét oldalon rányomta bélyegét a találkozóra. Az első félidő álomszerűen alakult, nagyon jól kezdtünk, a hatgólos különbség magáért beszél, a folytatásban azonban nem voltunk olyan koncentráltak, mint az eddigi mérkőzéseinken, ezt hiányoltam. A végjátékban feljavultunk, de nem is kellett volna ebbe a szituációba kerülnünk” – mondta Obradović a meccset követően. Dániának nem csak a vb miatt fájó az eredmény, a csoport ötödik helyezettjeként nem jutott a legjobb hét közé, így a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán sem vehet részt.

A hatos zárómérkőzésén, a szerb helyezést is befolyásoló Norvégia–Németország találkozón a norvégok végig megőrizték előnyüket, 32:29-re nyertek, ami számukra a csoportelsőséget, Szerbiának pedig a harmadik helyezést jelentette.

A másik csoport favoritja, Oroszország a biztos csoportelsőség tudatában sem vette félvállról utolsó középdöntős mérkőzését, gyakorlatilag lesöpörte a spanyolokat (36:26), s első számú esélyessé lépett elő a világbajnokságon. A házigazda Japán 37:20-ra verte a korábban a magyarokat legyőző Romániát – az már a mérkőzés előtt biztos volt, hogy egyik csapat sem juthat tovább. Az utolsó meccsen Montenegró legyőzte a svédeket 26:23-ra, így az ötödik helyért játszhat. A helyosztókra és az elődöntőre (Norvégia–Spanyolország és Oroszország–Hollandia) holnap kerül sor.