2024. március 29., péntek
A Vajdasági Zeneszerzők Egyesületének évi koncertje

Életműdíj Megyeri Lajosnak és Pándi Oszkárnak is

A kollégák elismerésénél nincs nagyobb kitüntetés
Pándi Oszkár, aki az életműdíjasok nevében a Vajdasági Zeneszerzők Egyesületének köszönetet mondott az elismerésért

Pándi Oszkár, aki az életműdíjasok nevében a Vajdasági Zeneszerzők Egyesületének köszönetet mondott az elismerésért

A Vajdasági Zeneszerzők Egyesületének évi hangversenyén az újvidéki Zsinagógában Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke kedden este ünnepélyesen átadta az egyesület életműdíjait. Stevan Divjaković újvidéki, Miroslav Štatkić prizreni, Zoran Mulić újvidéki, Megyeri Lajos bácsföldvári és Jovan Adamov csókai születésű zeneszerzők, továbbá az eszéki születésű Marija Ana Adamov és a nagybecskereki születésű Pándi Oszkár a zeneművek fáradhatatlan népszerűsítésével érdemelte ki a Petar Konjović (1883–1970) csúrogi zeneszerzőről elnevezett rangos kitüntetést, díszoklevelet és a zeneszerző bronz mellszobrát, amely Andrej Vasiljević szobrász munkája. Miroslav Štatkić sajnos nem tudott jelen lenni, hogy személyesen átvegye az életműdíjat.

A színvonalas, egész estet betöltő kétrészes koncerten fellépett a Szimfonikus Zenekar és az Orfelin Kórus, valamint a székvárosi Isidor Bajić középfokú zeneiskola vonószenekara és kórusa, Tamara Adamov Petrijević karmester vezényletével. Alkalmunk volt hallani többek között a most díjazott Stevan Divjaković szerezte Vladimir és Kosara c. opera nyitányát, illetve Zoran Mulićnak a Boldogságok című kórusművét. Az ünnepi koncerten felcsendült Király Ernő Oboára és vonósokra írt miniatűrök c. alkotása, a zeneszerző születése 100. évfordulójának tiszteletére.

Pásztor István a rangos elismerések átadásakor a művészet és a zeneművészet fontosságát kiemelve a zenéről mint elpusztíthatatlan reményről szólt, amely segít a látszólag kilátástalan helyzetekben is legyőzni a nehézségeket. Elmondta, hogy amikor egy társadalom, közösség azt akarja, hogy mások megbecsüljék, megértsék, csodálják, akkor a művészei, zeneszerzői alkotásait mutatja be. A zenekultúra az, amelynek megértéséhez nem létezik nyelvi akadály, és egyik jele, hogy nyomot hagytunk a civilizációban.

– A kollégák elismerésénél nincs nagyobb kitüntetés, mert azt jelenti, mi, idősebbek nem hiába fáradoztunk... – mondta Pándi Oszkár az életműdíjasok nevében. A koncertet vezénylő karmesternek és a fellépő fiatal zenészeknek, művészeknek köszönetét, a közönségnek pedig abbéli örömét fejezte ki, hogy a zeneművészetnek és zenekultúrának nálunk van jövője.