2024. április 20., szombat

Conte: Salvini és a jobboldal az eurózónából való kilépésre törekszik

Az olasz kormány Európa-pártiságát hangsúlyozta Giuseppe Conte miniszterelnök szerdai parlamenti felszólalásában, amelyet az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt tartott. A kormányfő szerint a Matteo Salvini vezette jobboldali ellenzék ezzel szemben ki akarja vezetni Olaszországot az eurózónából.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (Fotó: Beta/AP/ANSA)

Giuseppe Conte (Fotó: Beta/AP/ANSA)

Giuseppe Conte elítélte azokat a politikai erőket, amelyek "kétséget és félelmet keltenek az olaszokban az euróövezetből való kilépésben reménykedve".

"Aki azt akarja, hogy Olaszország lépjen ki az euróövezetből, mondja meg!" - üzente a kormányfő a Matteo Salvini vezette jobboldalnak.

Giuseppe Conte ezzel az "ellentámadással" válaszolt az ellenzéki pártoknak a kormány EU-s és pénzügyi-gazdasági politikáját érintő bírálataira.

A miniszterelnök a képviselőházban vázolta azokat a javaslatokat, amelyeket az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) nevében az uniós állam- és kormányfők találkozóján akar képviselni. Conte a megosztottság helyett a multilateralizmust szorgalmazta Európában. Kijelentette, hogy Európa védelme nem lehet egyenlő a bezárkózással. Támogatásáról biztosította az Európai Bizottság tervét, hogy az uniós politikát minél közelebb vigyék az itt élőkhöz: Conte európai lakossági konzultációkat sürgetett, valamint minél több transznacionális választási lista felállítását. Elégtelennek nevezte a soros finn EU-elnökség közös költségvetési tervezetét. Bejelentette, hogy Róma ellenzi a források túlzott csökkentését, többek közt a védelem és a biztonság terén.

A kormányfő kitért a Salvini vezette jobboldal által vitatott Európai Stabilitási Mechanizmus reformjára (ESM) is. Conte kijelentette, hogy az ESM módosítása nem veszélyezteti Olaszországot, amelynek államadóssága "teljes mértékben fenntartható".

Az ESM reformjáról Giuseppe Conte december 2-án parlamenti magyarázkodásra kényszerült, miután Matteo Salvini a parlament megkerülésével és "árulással" vádolta, és az M5S is fenntartásait fejezte ki.

Az ESM az euróövezet pénzügyi stabilitásának biztosítását célzó uniós stratégia részét alkotja: a 2002 februárjában aláírt kormányközi szerződés a pénzügyi nehézségekkel küzdő vagy azok által fenyegetett euróövezeti országoknak nyújt segítséget. Olaszország - Németország és Franciaország után - az ESM harmadik legnagyobb finanszírozója. Az ESM reformját a tervek szerint jövő év elején írják alá, de a módosításokban a tagállamok már megállapodtak. Az olasz kormányfő június végén járult hozzá az ESM új szerződéséhez. Giuseppe Conte korábbi nyilatkozatai szerint az akkori kormánypárt Liga tudott mindenről, Matteo Salvini viszont azt állítja, hogy a miniszterelnök erről nem értesítette sem az akkori kormánypártokat, sem a parlamentet. Azóta kormányváltás is történt, ezért Salvini újabb parlamenti szavazást sürgetett.

Giuseppe Conte délután a szenátusban szólal fel, majd parlementi szavazás következik. Figyelem az M5S szavazatait kíséri: az egyszer EU-kritikus, máskor EU-barát párt az utóbbi napokban az ESM felülvizsgálását követelte Contétől, végül szerda reggel bejelentette, hogy megállapodtak vele.