2024. március 29., péntek

Rálőttek a befolyásos nikšići üzletemberre

Politikai szerepvállalásáról, egyházi kapcsolatairól és fegyverkereskedésben vállalt szerepéről cikkeznek a lapok

Rálőttek kedden 21 óra tájban a belgrádi Crowne Plaza Szálloda előtt Miodrag Daka Davidović montenegrói, nikšići származású üzletemberre. Gyakran tartózkodik Belgrádban üzleti ügyeinek intézése miatt, ezúttal is megbeszéléseket folytatott, mielőtt a támadás történt. A golyó a kezét érte, így könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet. A mentőszolgálat tagjai gyorsan a helyszínre érkeztek, a sebesült mégis ügy döntött, hogy saját gépkocsijával hajt el a sürgősségi központba. Nagyszámú rendőr is a helyszínre jött, Davidović társaságában más üzletemberek és egyházi méltóságok is voltak, egyikük az érdeklődő újságíróknak elmondta, senkinek sem esett bántódása a nikšići férfin kívül.

Davidović a nikšići Neksan építőipari, kereskedelmi és borászati vállalat tulajdonosa. Jelentős kapcsolatai vannak montenegrói politikusokkal, s ezt sohasem titkolta. A Szerb Pravoszláv Egyház segítője, segítette a Nikšić melletti Szent Száva-templom kiépítését és az ostrogi emlékhely felújítását is. Egyes információk szerint fegyverekkel is kereskedik. Momir Bulatović korábbi montenegrói elnök és miniszterelnök komája.

A nyilvánosság akkor figyelt fel rá, amikor szerepet vállalt a 1989-es montenegrói,  bürokráciaellenesnek nevezett forradalom végrehajtásában. Ezt követően szülővárosában dolgozott, a Boris Kidrič acélművek pénzügyi igazgatója volt.

Hét évvel ezelőtt Irinej szerb pátriárka Szent Száva-kitüntetéssel hálálta meg az egyháznak nyújtott segítségét, három évvel ezelőtt pedig az ottani hatalommal való rossz viszonyáról ismert Amfilohije montenegrói püspök Szent Milutin király-kitüntetést adott neki az ostrogi monostor felújításában vállalt jelentős szerepéért.

Politikai tevékenysége során Davidović a kilencvenes években vezetője volt a nikšići belbiztonsági szolgálatnak. Ma sem áll távol tőle a politika: néhány hónapja bejelentette, nincs kizárva, hogy indul a montenegrói elnökválasztásokon, mégpedig a Jusson mindenkinek (Da svako ima) kezdeményezés jelöltjeként, melyet három ellenzéki párt alkot, a Szocialista Néppárt, az Egyesült Montenegró és a Munkáspárt.

A podgoricai Vijesti úgy tudja, hogy a lövés leadása után a belgrádi rendőrség Újbelgrád területén egy felgyújtott kocsit, s benne egy mesterlövészpuskát talált.