2024. április 20., szombat

Gyermekeink biztonságáért

Igor Jurić elismerésben részesült az emberi jogok védelmében elért eredményekért

December 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján a tartományi kormányteremben Igor Mirović kormányfő Ljudevit Mičatek tartományi elismerést adott át Igor Jurićnak, a Tijana Jurić Alapítvány alapítójának. A tartományi kormány az idén határozott először a Ljudevit Mičatek-díj odaítéléséről, az emberi és a kisebbségi jogok terén elért eredményekért.

Az emberi jogok azok a jogok, amelyek minden embert születésüktől fogva egyenlően megilletnek. Többek között olyan alapvető jogokat foglalnak magukba, mint az élethez, a szabadsághoz való jog, a vélemény és kifejezés szabadsága, a törvény előtti egyenlőség, élelemhez, neveléshez és munkához való jog. Az emberi jogok a védelmünket szolgálják. Abban is segítenek, hogy összeférjünk egymással, és békében éljünk. Fontos, hogy mindenki ismerje a jogait és a saját szabadságának határait ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek a visszaélések, a diszkrimináció, az intolerancia, az igazságtalanság, valamint az elnyomás.

Igor Mirović és Igor Jurić (Ótos András felvétele)

Igor Mirović és Igor Jurić (Ótos András felvétele)

Igor Jurič lányát, Tijanát 14 éves korában gyilkolták meg. Holttestét hosszas keresés után egy használaton kívüli szeméttelepen találták meg elásva. A tettes negyven évnyi fegyházat kapott, mivel Szerbiában ez a legmagasabb kiróható börtönbüntetés. Az alapítvány 2017-ben kezdeményezte, hogy életfogytiglani büntetéssel sújtsák a nemi erőszak elkövetőit, illetve mindazokat, akik gyermekkel, vagy tehetetlen személyekkel fajtalankodnak. Igor Jurić ezért a kezdeményezésért kapta meg a díjat.                                                                        

Igor Mirović gratulált a díj első címzettjének, Jurićnak a gyermekek biztonságáért tett folyamatos és következetes harcához. Hangsúlyozta, Jurić családi tragédiája mindannyiunk tragédiája.                                     

– Mivel Vajdaság multikulturális közeg, kötelességünk ezeket a különbségeket ápolni, és megóvni azokat is, akik kisebbséget képviselnek – mondta Mirović. Kiemelte számos civil szervezet, például a Tijana Jurić Alapítvány szerepét, mely kezdeményezéseket tett annak érdekében, hogy rámutasson számos problémára.                                                                                                                               

–  Ez az egyik legnagyobb kitüntetés, amelyet életemben kaptam, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ma a tartományi kormányban lehetek. Külön köszönet Mirović kormányfőnek, akinek támogatása nélkül nem lennénk képesek számos programot és kezdeményezést végrehajtani. Továbbra is folytatjuk munkánkat, célunk rámutatni az áldozatok emberi jogaira – emelte ki Jurić.              

– A Tijana Jurić Alapítvány az elmúlt időszakban bebizonyította azt, hogy egy civil szervezet, egy alapítvány is rengeteget tud tenni a gyermekek, illetve az életre való jog terén. Azok a kezdeményezések, amelyeket az alapítvány elindított, eredményesnek bizonyultak – monda Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke.                                                                                                                                                       Hozzátette az állami szervek, beleértve a köztársasági képviselőházat, elfogadták azokat az érveket, melyek arra irányultak, hogy szigorítani kell a büntetéseken abban az esetben, ha a gyermek az áldozat, valamint hogy ennek egy megelőző preventív hatása kell hogy legyen.                                                                                                                                                                                                                     Az ünnepségen a tartományi kormány tagjai, a vajdasági képviselőház alelnökei, a nemzeti kisebbségek tanácsainak és számos civil szervezetnek a képviselői is részt vettek.