2024. április 24., szerda

Kilométeres teherautósorok a határokon

A vámszervek rendszerbeli lassúságra hivatkoznak Magyarország, Horvátország és Románia irányába is

A személygépkocsi-forgalom a határátkelőkön egyelőre zavartalan, ám a terherforgalom az Európai Unió irányába ma (is) akadozott. Magyarország, Horvátország, illetve Románia irányába adminisztrációs nehézségek lassították a vámkezelést, így a teherautók több órát voltak kénytelenek vesztegelni. Horgosnál és Kelebiánál több kilométeres teherautósor akadályozza a forgalmat.

Tíz kilométer hosszú sor alakult ki Horgosnál (Fotó: Ótos András - archív)

Tíz kilométer hosszú sor alakult ki Horgosnál (Fotó: Ótos András - archív)

A Szerbiai Motorosszövetség jelentése szerint Horgosnál 10 kilométer hosszú sor alakult ki. A kamionok az autópálya lassítósávjában vesztegelnek, így az autópálya le- és felcsatlakozása során óvatosságra intenek a szakemberek. Kelebián a kelebiai út Magyarország felé vezető sávját foglalták el a teherautók, s itt szintén fokozott óvatosságra intették a vezetőket.

A horvát határon az információs rendszer akadályozza a teherforgalmat, ezért Batrovcinál tegnap 4 kilométeres sor alakult ki, azzal, hogy szerdára virradóra  215 teherautó hagyta el az országot Horvátország felé, tegnap azonban 4-5 órás várakozással számolhattak a teherautó-sofőrök. Hasonló volt a helyzet Románia felé, Vatinnál is.

A Szerbiai Vámigazgatóság kezdeményezésére holnap a horgosi határátkelőn Szerbia és Magyarország vámkezelő szerveinek képviselői találkoznak, hogy együtt találjanak megoldást a helyzetre. Olyan intézkedések kidolgozásában gondolkodnak, amelyek tehermentesítenék a határátkelést az előttünk álló ünnepek alatt.