2024. április 25., csütörtök

Ingyen?! Ilyen is van?

Eltekintenek a havi rezsiköltségek átutalási díjától a bankok

Térségünk emberének nem bevett szokása ellenőrizni a banki költségek magasságát, főként nem az átutalások után fizetett jutalékok nagyságát. Nem csoda, hisz a szolgáltatások megfizettetése pénzintézetenként és számlacsomagonként változik. A költségek pedig nemcsak a belső és külső átutalások függvényében változnak, de az sem mindegy, hogy a nap melyik szakában fizettünk. Sőt: sok pénzintézetben ugyanazért a szolgáltatásért nagyobb összeget kérnek el, amikor a tolóablaknál, készpénzzel fizetünk, és megint másikat elektronikus utalások esetén.

Egy átlagos példának vehetjük a Szerb Nemzeti Bank díjazását. Belső utalások esetén (amikor az utalvány címzettjének számlaszáma is az adott bankban van) 25, 60, és 120 dinárba kerül egy átutalás, attól függően, hogy a reggeli vagy a délutáni órákban fizetünk. A külső utalások jóval gyakoribbak, ilyenkor ugyanis a feladó és a címzett számláit nem ugyanaz a bank kezeli. Ebben az esetben jelenleg 35, 70 és 130 dinárt kell fizetni átutalásonként, szintén a napszaktól függően.

SZÁMOL(J)UNK

Egy kis összeadással és szorzással rájöhetünk, hogy mégsem elhanyagolható az az összeg, amit jutalékként fizetünk ki a bankoknak. Egy átlagpolgár ugyanis legkevesebb öt közműszámlát és telekommunikációs szolgáltatást fizet ki havonta (áram-, víz- és fűtésszámla, internet és telefonköltségek), és ehhez hozzáadhatók az olyan időszakos kiadások is mint az adó, a különböző járulékok és nem utolsósorban a gyerekek iskolai költségei. Ezen adósságokat akár készpénzzel, akár elektronikusan, de utaljuk. Családonként tehát legkevesebb 10 átutalással számolhatunk havonta.

Ha igyekszünk mindig a reggeli órákban elvégezni a fizetéseket, akkor az utalásonkénti 35 dináros költség éves szinten 4200 dinárt tesz ki. Ha pedig a délutáni órákban végezzük el a fizetést, akkor a 130 dináros egyszeri költség évente több mint 15 000 dinár utalással járó kifizetett banki szolgáltatást tesz ki. És ehhez még hozzájön a havi számlavezetési díj...

Aki ki szeretné kerülni az utalási költségeket, megteheti, hogy tolóablaktól tolóablakig bejárja a kezében levő havi számlák kiadóinak épületeit, a közművek és a szolgáltatók ugyanis saját helyiségeikben térítésmentesen fizettetik meg az általuk kiadott számlát. Mindenkinek a saját joga eldönteni, hogy az említett séta megéri-e a fáradságot.

MEGÉRI?

A szakemberek kiszámolták, hogy Szerbiában a polgárok évente 13 millió számlát fizetnek ki. Ha az átlagos, 70 dináros utalási díjat vesszük alapul, akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy egy év alatt csaknem egymilliárd dinár haszon származik a különböző átutalásokból. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a kimutatások szerint a lakosság 60 százaléka rendszeresen fizeti a havi rezsiköltségeit és egyéb adósságait.

A szakemberek szerint a bankoknak mégsem éri meg a kis összegű utalási díjakkal foglalkozni. Külföldön már régen alkalmazzák a „közvetlen fizetés” módszerét – mondta Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének titkára.

– Az Európai Unióban a megfizettetések 30 százalékát közvetlen leterheléssel valósítják meg. Az egyesület ajánlásával Szerbiában is bevezetjük ezt a rendszert, ami lehetővé teszi a lakosok számára, hogy sorban állás nélkül törlesszék a havi állandó kiadásaikat. A közmű- és egyéb havi szintű számlák átutalását pedig a jövőben térítésmentesen végzik el a pénzügyi intézmények. Az a cél, hogy jelentősen csökkentsük a készpénzforgalmat, így minél több lakost szeretnénk az automatikus megfizettetés igénylésére ösztönözni. Reményeink szerint nemsokára az országban működő összes bank csatlakozik a rendszerhez, így az emberek bárhol igényelhetik a készpénzmentes, ingyenes számlaátutalásokat – részletezte Vladimir Vasić.

Szerbiában még újdonságnak számító, de külföldön már rég bevált módszert a közeljövőben minden számlatulajdonos kérheti, akár munkaviszonyban van, akár nyugdíjas. A kérelmező azt is megválaszthatja majd, hogy mely számlákra vonatkozzon a közvetlen utalás, és milyen dátumon. Az automatikus megfizettetés nagy előnye, hogy díjmentesen és sorban állás nélkül fizethetjük rezsiköltségünket. Jó tudni azt is, hogy a pénzügyi törvény szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezései kötelezik a bankokat arra, hogy időszakosan tájékoztassák ügyfeleiket a bankszámlán átfolyó tételekről és összegekről. A banki kivonattal pedig bármikor igazolható az automatikus átutalás is.