2024. április 24., szerda

Elvárásokhoz méltó munkaerő

A szerb–horvát klaszter létrehozása a munkavállalók számára nyújtana képzéseket

A munkaerő minőségi feljavítása az elsődleges célja annak a nemzetközi projektumnak, amelynek nyitóülését kedden délelőtt tartották meg a tartományi képviselőházban. A projektum elnevezése COOMON – Üzleti hangulat fejlesztése és a munkaerő célirányos képzése a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően.

A tervezet középpontjában a határon átívelő munkaerőügyi hálózatok fejlesztése áll, megfelelő feltételek kialakítása a munkaerőpiaci versengés előremozdításához az Észak-Horvátország és Vajdaság közötti határ menti övezetben.

A tervezet egy előzetes felmérést is magába foglal, amelynek feladata megvizsgálni, hogy mi a képesség, a tudás, melyek azok a hiányszakmák, amelyekre leginkább igénye van a munkaerőpiacnak, ezután következik a munkaerőkínálat minőségi felmérése és összehasonlítása a kereslettel. Ezt a folyamatot pedig egy olyan intézmény létrehozása követné, amely lehetőve tenné a munkavállalók képességeinek fejlesztését.

– Mindennek eredménye egy határon átivelő klaszter létrehozása lenne, amely munkások, munkanélküliek számára nyújtana képzéseket és további, igény szerinti szolgáltatásokat. Ez egyaránt hasznos lenne a munkanélkülieknek, akik olyan képesítést kapnának, amelyre a legnagyobb az igény, és a már dolgozóknak is, akik számára ez az intézmény biztosítaná képességeik fejlesztését, és ezzel együtt helyzetük stabilizálását a munkaerőpiacon – monda el Davor Grabac, a Vukovári Fejlesztési Ügynökség kivetelezési részlegének vezetője. Több mint 200 személy vehet részt a programban szereplő műhelymunkákban és képzésekben, amelyeken személyes és csoportos képzés, motivációs műhelymunka, individuális foglalkozás is lesz. Az aktivitásokhoz olyan elektronikus platformokat alakítanak ki, amelyek segítségével a felhasználók tapasztalatot és ismereteket cserélhetnek – mondta el Grabac.

A nyitókonferencián részt vett Nebojša Drakulić tartományi régiófejlesztési és helyi önkormányzati segédtitkár is.

– A tudás minősége és sokoldalúsága segíti a hosszú távú és gyors elhelyezkedést a munkaerőpiacon. Ennek a piacnak az igényei naponta változnak, ezért a munkakeresőnek fel kell zárkóznia az elvárásokhoz. A másik fontos dolog, ami digitális világunkban érint bennünket, az a konkurencia jelenléte, ezért szükséges a folyamatos továbbképzés, illetve az átképzés, amennyiben erre a dolgozónak szüksége van – mondta el a segédtitkár.

A projektum megvalósulási ideje két év, vagyis 2019 májusa és 2021 áprilisa között kerül megvalósításra. A 603.600,93 eurós költségvetéshez 513.111,78 euróval járult hozzá az Európai Unió. A szóban forgó projektum az Interreg-IPA CBC Horvátország–Szerbia határon túli együttműködés keretén belül valósul meg, a fő partnerek a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a Vukovári Fejlesztési Ügynökség (VURA) és a vukovári Studijum Tanintézet.