2024. április 19., péntek

Ködben futottak

Vasárnap tartották meg a 8. Reciklázs Maratont az újvidéki Fruška gora Atlétikai-Rekreációs Klub szervezésében.

Vasárnap a nagy köd ellenére megtartották a Reciklázs Maratont (Ótos András felvétele)

Vasárnap a nagy köd ellenére megtartották a Reciklázs Maratont (Ótos András felvétele)

A nagy köd és a hideg időjárás sem gátolták meg a 8. Reciklázs Maraton résztvevőit abban, hogy a sétányon végigfussák a 21,1 kilométeres félmaratont, illetve a 42,2 kilométeres maratont. „Laza hangulatú” maratont rendeztek, nem az eredmény számított, hanem a barátkozás, a társalgás. Az újvidéki Atlétikai-Rekreációs Klub vasárnap ünnepelte fennállásnak 11. évfordulóját, így a futam után elemezték az eddig elért eredményeket, és megbeszélték a jövőbeli terveket.

A futószámot a klubtagok, Nenad Jovanović, Aleksandar Vukmirović és Aleksandar Pavlović szervezték. A hazai versenyzőkön kívül résztvevők érkeztek Horvátországból, Szlovéniából és Svájcból is. Az egyedüli változás az előbbi maratonokhoz képest a pálya hosszúságának módosítása volt. Vukmirović hangsúlyozta, hogy az újvidéki Atlétikai-Rekreációs Klub az első olyan újvidéki klub, amely az Újvidéki Maraton rendezvény mellett hasonló futószámot rendez. – Az Éjjeli maratonnal kezdtük, majd ezt követte a Reciklázs maraton. Az eredeti elképzelés szerint azért rendeztük meg, mert sok minden, szervezéshez szükséges felszerelés, sorszámok stb. felmaradt az Éjjeli maraton rendezvényből. A Reciklázs Maraton vonzó mindazok számára, akik egész évben futnak. Azért számít különlegesnek, mert a résztvevő soha sem tudja, milyen időjárási körülmények között kell megtennie a távot, mivel minden évben decemberben tartjuk meg. Ezúttal sűrű ködben futottunk, tavaly esőben és viharos szélben, de volt olyan év is, amikor hóban kellett megtenni a távot. Azok számára, akik egész évben futnak, ez nem jelent nagy különbséget, egyeseket kimondottan vonz a viszontagságos időjárás – nyilatkoztak a szervezők.

A Dnevnik napilap újságírója megszólaltatta egy nyolctagú, eszéki csoportnak a futóját. Antonija Barišić Lasović elmondta, hogy folyamatosan követik, milyen futórendezvények zajlanak a régióban. – Az újvidéki nagyon megtetszett, először 1984-ben jártam itt, akkor az általános iskola szervezte a kirándulást. Szeretném körbejárni a várost, hogy lássam mi minden változott, az első benyomások pozitívak. A maratonra kiválóak az időjárási körülmények, de a ködtől sajnos nem látjuk a Dunát – mondta.