2024. március 29., péntek

Még mindig kelendő a gumicsónak

Magyarkanizsán továbbra is rendszeresen bóklásznak a migránsok

Jellegzetes füstszag terjeng a Tisza-parthoz közeli üzletben, és a szaggal együtt azonnal meg is látni a távolról érkezett fiatalembereket.

Vannak közöttük jól öltözöttek, kemény tekintetűek, ugyanakkor akadnak elcsigázottak, fáradtak, piros szeműek, akikkel napról napra találkozni lehet. A közeli erdős részen is tüzet rakva melegednek, és máshol is bujkálnak. A magyarkanizsaiak, a martonosiak és a horgosiak már hozzászoktak a látványhoz, ettől függetlenül mindenkiben ott motoszkál a félelem érzése is, bár eddig nem történt atrocitás a lakosok irányába. Közel két évvel ezelőtt egy interjú kapcsán a helyi közösség elnökének, Lackó Róbertnek feltették azt a kérdést, hogy hány migráns van a községben, a 2015-ös állapotra utalva, amikor a válságstáb vezetője napról napra szinte hajszálpontossággal számolt be arról, hogy hány bevándorló tartózkodik a közvetlen környezetünkben. Akkor az a kérdés szinte viccesen hatott, és reméltük, nem jön el az az idő, amikor újra fel kell tenni ezt a kérdést, ám már nem viccből. Lackó Róbert naponta követi az eseményeket, és kérdésünkre válaszolva a következőket nyilatkozta a pillanatnyi állapotról.

– Jelenleg mintegy 100-120 migránsról tudunk, akik községünk területén vannak. Ugyanúgy, ahogy eddig is, folyamatosan bujkálnak elő azokról a helyekről, ahol meghúzzák magukat a hideg elől, de napközben is lehet látni őket az utcán, ahogyan boltba sétálnak. Továbbra is a legkelendőbb körükben a gumicsónak, ami annak tulajdonítható, hogy Martonosnál, a Tiszán szeretnének átkelni. Nagyon nagy a kereslet a gumicsónakok iránt a városban. Naponta érkeznek 20-25 fős csoportok is Belgrádból, de ugyanúgy mennek is vissza Belgrád felé, akik itt nem járnak sikerrel, és nem jutnak tovább. Ami újdonság, hogy átszervezéssel kicsit megerősödött a rendőri jelenlét, de továbbra sem úgy, hogy segítséget kaptunk volna, hanem csupán az átszervezésnek köszönhetően – mondta el Lackó Róbert.

A lakosok a népszerű közösségi oldalon, a MigransInfoMagyarkanizsa csoportban folyamatosan tájékoztatják egymást arról, hogy ki és hol látott bevándorlót. Ez természetesen nem jelent megoldást, de legalább egymás között kommunikálnak az emberek, akiken érezhető a nyugtalanság és a tehetetlenség érzésének eluralkodása.