2024. április 19., péntek

Új segítség a gazdáknak

A kishegyesi önkormányzat mezőgazdasági alapja 83 mezőgazdasági termelőt támogat – Jövőre növekszik a támogatások keretösszege

Kishegyes község mezőgazdasági és falufejlesztési alapja tegnap délelőtt 83 községbeli mezőgazdasági termelővel írt alá támogatási szerződést. Egy új lehetőségről van szó, amivel első alkalommal élhettek a termelők. Fekete Andor, Kishegyes község falugazdásza lapunknak elmondta, hogy márciusban jött létre az alap, s ezt követően dolgozták ki a pályázatokat.

A támogatási szerződés aláírása (Lakatos János felvétele)

A támogatási szerződés aláírása (Lakatos János felvétele)

– A pályázatok keretösszege 2,5 millió dinár, ebből 5 kategóriában hirdettünk pályázatot. Támogatást lehetett kérni piaci asztalok bérletének társfinanszírozására, az állatorvosi szolgáltatások, gyógyszerek és védőoltások költségének társfinanszírozására, szarvasmarha, sertés, juh és kecske szaporítóanyag-megtérítésére, kockázatkezelésre a mezőgazdaságban, ami a termények, illetve a jószágállomány biztosítását jelenti. Ez esetben a termelők a pénznek a 40 százalékát tudták visszaigényelni a községtől. A legnagyobb keretösszeget a mezőgazdaságok természeti vagyonára vonatkozó pályázat ölelte fel. Összesen 94 pályázat érkezett hozzánk, s 83 kapott támogatást. A keretösszegből csaknem 800 ezer dinárt tudtunk szétosztani – számolt be a falugazdász, majd arról is szólt, hogy mivel első alkalommal írtak ki ilyen jellegű pályázatokat, ennek egyben felmérés jellege is volt. Arról szerettek volna információt kapni a termelőktől, hogy a következő évben milyen pályázatokat írjanak ki. Fekete azt is elmondta, hogy a gazdáktól pozitív visszajelzéseket kaptak, így az idén meghirdetett pályázatok jövőre is kiírásra kerülnek. Emellett lesznek újak is, hogy minden mezőgazdászhoz eljusson az önkormányzat támogatása.

A kishegyesi községben ugyanis a lakosok zöme mezőgazdaságból vagy állattenyésztésből él – mondta el lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Természetes volt, hogy az önkormányzat egy mezőgazdaság- és falufejlesztési alapot hozzon létre. Korábban még nem volt ilyen alap a költségvetésben, az idei az első év, az a lényege, hogy segítsük a kistermelőket és tenyésztőket. Egy-egy pályázó 8–12 ezer dinár támogatást kaphatott, ami nem nagy összeg, de a kistermelőknek ez is segítség. Hangsúlyozom, hogy ez egyben felmérés is volt, hogy a mezőgazdászainknak milyen segítségre van szükségük. Az alap a jövő évi költségvetésben is benne lesz, és valószínűleg már az év elején kiírjuk a pályázatokat. Az idén kicsit késtünk, de ennek az az oka, hogy első alkalommal csináltunk ilyet, és az illetékes minisztériummal is egyeztetni kellett – hangoztatta az elnök.