2024. március 29., péntek

Több életet követelt a fehér-szigeti vulkán

Kitört a fehér-szigeti (White Island) vulkán tegnap Új-Zélandon. A természeti csapásban legalább öt ember meghalt, és kétszámjegyűre tehető az eltűntek száma. Továbbra sem világos, hogy pontosan hányan maradtak a szigeten vagy tűntek el, de a korábbi hírekkel ellentétben nem százan, hanem legfeljebb ötvenen voltak a tűzhányón vagy körülötte, amikor kitört.

Egy sérült érkezett a Whakatane reptérre (Fotó: AP via Beta)

Egy sérült érkezett a Whakatane reptérre (Fotó: AP via Beta)

Tizennyolc embert menekítettek ki a szigetről, többségük megsérült, egyesek komoly égési sérüléseket szenvedtek. Mind a halottak, mind a sérültek és az eltűntek között vannak új-zélandiak és külföldiek egyaránt. Többen közülük turisták, akik a világ egyik legnagyobb óceánjárójával, az Ovation of the Seas hajóval érkeztek, amelyet a Royal Carribbean International vállalat működtet.

Az Északi-sziget keleti partvidékétől mintegy 50 kilométerre, Aucklandtől 270 kilométerre található Fehér-sziget (maori nyelven Whaakari) tűzhányója helyi idő szerint délután, 2.11-kor tört ki. Brad Scott vulkanológus jelentősnek minősítette a vulkánkitörést.

A tűzhányók megfigyeléséve is foglalkozó GeoNet tudományos ügynökség egyik kameráján, amely a vulkán peremén volt elhelyezve, látszik, amint a kitörés előtti órában turisták ereszkedtek le a peremről a folyton gőzölgő, kifli alakú kráterbe. A kitörés előtt 11 perccel egy csoport tartózkodott közvetlenül a kráter pereménél, és egy perccel a kitörés előtt a kijelölt turistaösvényen haladva távolodott onnan.

A GeoNet az ötfokozatú riasztási skálán négyes szintre emelte a veszély mértékét, majd hármasra csökkentette, mivel a tűzhányó aktivitása rövid idejű volt, és a kitörés után nem fokozódott.

Hírügynökségek szerint felvetődik a kérdés, hogy miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha a vulkanológusok a közelmúltban a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását észlelték. A GeoNet már november 18-án egyesről kettesre emelte a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben a vulkán mélyéből feltörő kén-dioxid szintje, ráadásul az azt megelőző hetekben a vulkanikus eredetű földmozgások gyöngéről mérsékeltre erősödtek. Brad Scott felhívta a figyelmet arra, hogy a riasztási szintet gyakran megemelik, majd kitörés híján csökkentik. Korábban nem fordultak elő súlyosabb incidensek az odalátogató turistákkal.

A tűzhányóból 3,6 kilométeres gőz- és hamufelhő emelkedett fel (Fotó: New Zealand Herald via AP/Beta)

A tűzhányóból 3,6 kilométeres gőz- és hamufelhő emelkedett fel (Fotó: New Zealand Herald via AP/Beta)

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki. Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés. Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is voltak: 12 ember halt meg az ottani kénbányákban.

Ez az egyik leglátogatottabb vulkán a világon. Aktivitása ellenére a turisták szabadon felkereshetik, évente nagyjából 10 ezren látogatnak oda.

A Fehér-szigetet James Cook kapitány fedezte fel 1769-ben. Nevét pedig onnan kapta, hogy a sziget felett állandóan fehér gőzös füst gomolyog.

Nyitókép: A tűzhányóból 3,6 kilométeres gőz- és hamufelhő emelkedett fel (Fotó: New Zealand Herald via AP/Beta)