2024. április 23., kedd

Történelmi tartozás a Balkán országainak

Hidvéghi Balázs: Az EU-nak hangsúlyoznia kell, hogy a félsziget Európa része

Az Európai Unió részéről a nyitás és a bővítés történelmi tartozás a Balkán országainak, valamint stratégiailag és politikailag fontos lehetőség, egyben felelőssége Európának – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP) képviselő Strasbourgban a France24 francia hírtelevízió műsorában szerdán.

Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI)

Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI)

A balkáni bővítésről folytatott beszélgetésen Hidvéghi Balázs mellett Fabienne Keller, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoport EP-képviselője, valamint Dritan Tolaval, Albánia franciaországi nagykövete vett részt. A beszélgetésre azzal összefüggésben került sor, hogy Emmanuel Macron francia elnök októberben, az Európai Tanács ülésén elutasította az uniós bővítési tárgyalások megnyitását Albániával és Észak-Macedóniával.

Hidvéghi Balázs a francia elnök szavaira reagálva kijelentette, a kérdésben politikai vitára van szükség, amelyre Magyarország készen áll. Megerősítette, hogy Magyarország határozottan támogatja a bővítést, hiszen Európának érdeke, hogy erősebb, határozottabb és stabilabb legyen.

A jövő májusban Zágrábban tervezett EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozóra utalva a képviselő elmondta, reményei szerint valós politikai vitára kerülhet sor Európa jövőjével kapcsolatban, és a balkáni bővítés lehetősége megerősített formában ismét napirendre kerül. Elmondta, hogy az albán kisebbség jelenléte a régióban, valamint a stabilitás kérdése összefügg a bővítéssel. Ebben a kérdésben pontosan a bővítés jelenthetne megoldást, ezért Magyarország határozottan támogatja a folyamat megindítását. Hozzátette, hogy a határon túli magyarság vonatkozásában is kiemelkedő jelentőséggel bírt a bővítés, jelentős stabilitási erőt képviselt.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország jelentősen érdekelt a Balkánon, befolyását meg is próbálja érvényesíteni. Az EU-nak ezért hangsúlyoznia kell, hogy a Balkán történelmileg, földrajzilag és politikailag Európa része.