2024. április 24., szerda

Miért nem lehet igazgató egy pártfunkcionárius?

A politikai hangulatot szabályozó törvénymódosításokról folytatnak vitát a parlamentben

A köztársasági képviselőház ma folytatta többek között a választási hangulat javítását szorgalmazó törvénymódosítások vitáját. Napirenden szerepel még a politikai tevékenységek finanszírozásáról szóló törvény, a korrupció megelőzéséről szóló törvény, a Korrupcióellenes Ügynökségről és a közvállalkozásokról szóló törvény módosítása is.

A parlament ülése (Beta)

Fotó: Beta (archív)

Branko Ružić a törvénymódosítások ismertetésekor kiemelte, ezek a rendelkezések szabályozzák a választási kampány során a politikai tevékenységek finanszírozását, ugyanakkor az állami pénzforrások felhasználását, az állami és köztisztviselők, valamint az állami vállalatok igazgatóinak kötelezettségét. Ezek a rendelkezések olyan tilalmakat szabnak meg, amelyek megakadályozzák, hogy a kampány során visszaéljenek a közpénzekkel, vagy a közjavakkal. Így a párt népszerűsítésére használt közjavak: szolgálati helyiségek, járművek, közpénzek, vagy az alkalmazottak kényszerítése pártcélokra a munkaidő idején, akár felmondásra is okot adhatnak a közvállalati igazgatók esetében. Ugyanakkor rámutat arra is, miként tud a Korrupcióellenes Ügynökség fellépni a visszaélések megelőzése, felderítése és szankcionálása esetében.

A parlamenti vita során szóba került a hatalmi pártok és az ellenzéki pártok hozzáállása a választási hangulat javításához. Amíg az ellenzék egy része továbbra sem kíván részt venni a parlament munkájában, addig a hatalmi párt képviselői az ellenzéket okolják, elsősorban azért, mert nem tudnak megállapodásra jutni a politikában. Megoszlottak a vélemények a hatalmi pártok soraiból felszólalók körében is, miszerint a közpénzen megvalósított projektumok köthetők-e egy-egy párthoz és felmutathatók-e az adott hatalom eredményeként, de felmerült annak kérdése is, hogy a közvállalatban betöltött magas funkció miért zárja ki a pártban betöltött vezetői funkciókat.

A napirenden szereplő törvényeket megelőzően a parlamenti képviselők kérdéseket tehettek fel. Srbislav Filipović, a Szerb Haladó Párt képviselője arra kérte az ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást azok ellen, akik a hétvégén erőszakosan próbáltak belépni a köztársasági képviselőház épületébe.

Aleksandar Stevanović, a Modern Szerbia Pártjának képviselője a védőoltás kapcsán arra kérte a belügyminisztert, folytassanak nyomozást azok ellen, akik hamis információkkal riogatják a polgárokat, akik ez miatt nem oltatják be gyermekeiket, akadályozva ezzel az immunizációs folyamatot.

Đorđe Vukadinović, a Szerbia Megmentéséért Mozgalom – Új Szerbia koalíció képviselőjeként pedig a védelmi minisztériumhoz intézte kérdését, mikor ülnek le tárgyalni azokkal a katonai rokkantnyugdíjasokkal és nyugdíjasokkal, akik már hetekkel korábban sátortábort vertek az elnöki palota és a parlament közötti parkban. Így tüntetnek, miközben senki nem hajlandó meghallgatni őket.