2024. április 16., kedd

Emberi joggá vált a határsértés

Pásztor István a migránsokról, a szabadkai magyar óvodáról és a fényreklámokról nyilatkozott

Nem lenne szabad, hogy emberi jog legyen a határsértés, nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

– Voltak olyan idők, amikor nem lehetett csak úgy, papírok nélkül, illegálisan átlépni az országhatárokat, hiszen a határvédelmi szervek erőteljesebben intézkedhettek a határsértőkkel szemben. Innen jutottunk el oda, hogy az állami szuverenitás megsértése emberi joggá emelkedett – fogalmazott a VMSZ elnöke. Hozzátette: itt nincs szó idegengyűlöletről, mert segítenek annak, aki rászorul, de az itt élők biztonsága a legfontosabb.

– Magyarkanizsa vezetése mindent megtesz, hogy mindez megoldódjon, de állami segítségre lenne szükség annak érdekében, hogy az embereknek ne kelljen nap mint nap azt figyelniük, hogy kik vannak az utcán, és mit akarnak – mondta.

Véleménye szerint szervezett folyamatról van szó, és az is biztos, hogy a migránsok koordinátorok segítségével mozognak. Mint kifejtette, erőteljesebben kellene védeni és le kellene zárni Szerbia déli határát, és el kellene kezdeni felszámolni az embercsempész-hálózatokat, nemcsak az országban, hanem egész Európában. Megjegyezte, meg kellene nézni, ki tud bejönni Szerbiába, hiszen azok, akik erre rászorultak, nagy valószínűséggel már máshol, például Görögország területén mentelmi jogot kellett volna, hogy kapjanak.

A Szabadkán épülő magyar óvodáról elmondta, hogy a Radić fivérek utcában épülő intézmény a következő egy év egyik legnagyobb helyi beruházása lesz. Vélhetően jövő év szeptemberében már befejeződnek a munkálatok, és elkezdhetik benépesíteni az épületet. A Szabadkán újonnan kihelyezett reklámtáblákkal kapcsolatban úgy véli, hogy a szóban forgó „fényreklámok” rontják a városképet, és az ott élők közérzetének sem tesznek jót. Kiemelte, a tiltakozást elfogadja, de azt nem, hogy egyesek a politikai csatározások eszközévé tegyék mindezt.