2024. április 25., csütörtök

Környezettudatos vállalkozások

A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola diákjai első helyezést értek el a Vállalkozz okosan! versenyen

A hétvégén került sor a Vállalkozz okosan! elnevezésű diákversenyre az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában. Az esemény a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében valósult meg. Az idei feladat egy környezetbarát, egészséges vagy energiatakarékos terméket előállító vállalat üzleti tervének elkészítése és bemutatása volt. A megmérettetésen három csapat vett részt. A zsűriben Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke, Takács Dániel, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskola igazgatóhelyettese és dr. Muhi Béla egyetemi tanár foglaltak helyet. Döntésük értelmében a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak. A 7.d. osztály tanulói, Bosnyák Dominik, Pivárcsik Tamara, Szabó Rác Attila és Víg Szalma Nikoletta egy bioműanyagot gyártó vállalat üzleti tervével indultak. A csapat egy ötnapos balatoni kirándulással, iskolatáskával, könyvekkel, füzetekkel és tolltartóval lett gazdagabb. Felkészítő tanáraik Varga Patrícia és Víg Szalma Stella voltak.

– Első évben már részt vettünk ezen a versenyen. Akkor egy gazdaságot kellett bemutatni. Ebben az évben is kiírták a pályázatot, amelynek az volt a célja, hogy a termék környezetbarát, egészséges vagy energiatakarékos legyen. Ezért döntöttünk úgy, az Eko-Plast Kft.-vel indulunk. Először írnunk kellett egy üzleti tervet, amelyet el kellett küldenünk. A versenyen mindezt prezentálnunk kellett a zsűri előtt. Egy kísérlettel is színesítettük a munkánkat, valamint műanyag üvegeket is bemutattunk, hogy érzékeltessük a termékünk és a műanyag közötti különbséget. A munkánk bemutatására húsz perc állt a rendelkezésünkre. Ezután a zsűri tagjai tíz percig kérdezhett a gyerekektől az üzleti tervből – tudtuk meg Varga Patríciától, a csapat egyik mentorától.

A tanulók nagyon tetszett a tavalyi megmérettetés, ezért úgy döntöttek, az idén is kipróbálják magukat. Fontosnak tartják a környezetvédelmet, ezért esett a választásuk a bioműanyagra. Sokat készültek a versenyre, többször összeültek, és saját logót is terveztek a cégüknek. Nagyon élvezték a felkészülést. Mint elmondták, a legjobban a balatoni kirándulásnak örülnek. Ha lehetőségük lesz, jövőre ismét indulni fognak.