2024. április 20., szombat

A hétvégén kezdődik a moravai korridor építése

Lex specialis a gyorsabb útépítésért

Hamarosan a parlamentbe kerül annak a külön törvénynek a javaslata, amelynek elfogadásával felgyorsul a kiemelt jelentőségű infrastrukturális projektumok megvalósítása, lerövidül az útépítésekkel kapcsolatos bürokratikus eljárás – jelentette be Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési miniszter. A sajtó képviselői arra kérték a minisztert, kommentálja az egyes szakértői megjegyzéseket, melyek szerint a lex specialis utat nyit a visszaélések előtt, beszűkíti a projektumok versenyképességét és átláthatóságát, és egyébként sincs rá szükség, mert a kérdéskörre vonatkozóan már korábban meghozták a szükséges jogszabályokat. Mihajlović kitérően azt válaszolta: a kormánynak, a minisztériumnak és a parlamentnek kötelessége lehetetlenné tenni az olyan törvények meghozatalát, melyek sértik az alkotmányt és az országban alkalmazott többi törvényt.

Zorana Mihajlović miniszter a moravai korridor építésében érintett városok és községek polgármestereivel, elöljáróikkal (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović miniszter a moravai korridor építésében érintett városok és községek polgármestereivel, elöljáróikkal (Fotó: Beta)

Az építésügyi miniszter jelezte azt is, hogy vasárnap, december 15-én kezdődik a 10-es közúti folyosót és a Miloš fejedelem autópályát összekötő moravai korridor építése. Az érintett városok és községek polgármestereivel, illetve elnökeivel, valamint a körzetvezetőkkel folytatott tegnapi megbeszélések után Mihajlović elmondta: ez volt az első megállapodásuk a korridorral kapcsolatban, amely három körzet több mint 700 000 lakosát köti majd össze.

– Arra számítunk, hogy két év múlva Kruševacot összekötjük a 10-es korridorral, három év múlva Kraljevót a Miloš fejedelem autópályával, négy év múlva pedig befejezzük a Pojate és Preljina közötti teljes autóutat. Sok gondunk volt néhány előző projektum megvalósításával, nem szeretnénk, ha a hibák megismétlődnének, hadd legyen ez most egy példa arra, hogy hogyan kell Szerbiában végrehajtani egy nagy projektumot – mondta Mihajlović.

Andy Millunzi, a moravai korridor projektum igazgatója, a virginiai székhelyű Bechtel képviselője kijelentette: cége büszke arra, hogy utat építhet Szerbiában, csapatmunkára, jó ütemű építkezésre számít. Özger Inal, a török Enka igazgatóságának tagja közölte, a Bechtel–Enka konzorcium minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a megbeszélt határidőben és költséggel készüljön el az út.

A rasinai, raškai és a Morava menti körzet vezetője, valamint Kruševac polgármestere is sokat remél, az érintett vidék gazdasági fejlődését várja az új autópályától.

A Pojate és Preljina közötti út valamivel több mint 112 kilométeres lesz, 71 híd, 23 felüljáró és 5 aluljáró épül rajta, és már azt is tudni, hogy 130 kilométer lesz a megengedett óránkénti maximális sebesség.