2024. március 29., péntek

Újvidéken bemutatták a Haj című musicalt

Az Ifjúsági Színházban a Haj című musicalt nézhettük meg pénteken és szombaton este, a darabot Lénárd Róbert adaptációjában, a miskolci Telihay Péter rendezésében és Kovács Gerzson Péter koreográfiájában vitték színpadra az Ifjúsági Színház és az Újvidéki Színház színészei, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia színinövendékei.

A péntek esti bemutatón jelen volt Miloš Vučević polgármester, Anthony Godfrey, az USA belgrádi nagykövete, és ami különös színezetet ad városunk hírnevének: ott volt John Savage hollywoodi színész is, aki a musical alapján készült filmalkotásban főszerepet játszott.

– Köszönet az amerikai nagykövetségnek, a mai művelődési spektákulumra büszkék lehetünk. Nagy örömmel tölt el bennünket az, hogy ma John Savage is velünk van, és hogy a nagykövet úr megértéssel közelít Újvidék művelődési és egyéb pozícióihoz Szerbián belül és a régió tekintetében is. Örülünk annak is, hogy az amerikai nagykövetséggel immár huzamosabb ideje, kontinuitásban szervezünk meg közös, művelődési előjelű projekteket és programokat – nyilatkozta a polgármester a bemutató előtt.

James Rado–Gerome Ragni Hair című amerikai musicalje (1968) a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, Galt MacDermot zenéjével, 1979-ben Miloš Forman rendezésében filmesítették meg.