2024. március 29., péntek

A magyarság vállalása szavalással

Huszadik alkalommal tartották meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt Szabadkán

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete immár 20. alkalommal szervezte meg a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésre szombaton került sor, ezúttal is Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A rendezvény fővédnöke és támogatója Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa volt. A verseny nemzetközi jellegű volt, ugyanis a vajdasági intézmények mellett magyarországi, felvidéki és horvátországi intézmények is képviseltették magukat. Összesen harminc általános iskolás és középiskolás szavaló jelent meg, felkészítőtanára kíséretében.

A szavalókat négytagú zsűri értékelte (Patyi Szilárd felvétele)

A szavalókat négytagú zsűri értékelte (Patyi Szilárd felvétele)

A versenyen Borsity Hornyák Erika, a szervezőbizottság tagja köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte, hogy a Himnusz és a Szózat minden magyarnak ugyanazt jelenti, az összetartozást és a hazaszeretetet. Végül a zsűri elnöke, dr. Havas Judit magyarországi előadóművész, irodalomtörténész szólt az egybegyűltekhez, aki elmondta, hogy a Himnusz és a Szózat a határon túli versmondók tolmácsolásában másképp hangzik, mint a magyarországi szavalók elmondásában, mert a határon túliak a magyarságukat, az identitásukat is vállalják, amikor megszólalnak.

Dr. Havas Juditon kívül a zsűri tagja volt még dr. Hózsa Éva irodalmár, egyetemi tanár, dr. Némedi Imre főiskolai tanár, versmondó és Ágoston Pribilla Valéria magyartanár, könyvtáros.

Himnusz kategória általános iskolás csoportjában első helyezést Kopasz Réka, második helyezést Halász Dóra, harmadik helyezést pedig Gál Noémi és Deák Evelin értek el, míg Márton Mateja különdíjban részesült. Himnusz kategória középiskolás csoportjában első helyezést Francia Flavie, második helyezést Lukács Melissza és Bognár Emese, harmadik helyezést pedig Fenyvesi Petronella ért el. Szózat kategória általános iskolás csoportjában első helyezést Losonc András, második helyezést Kiskomáromi Zsolna, harmadik helyezést pedig Pesti Veronika ért el, míg Szenn István és Rácz-Petin Tíria különdíjban részesültek. Szózat kategória középiskolás csoportjában első helyezést Sziveri Éva, második helyezést Kéri Sándor Botond és Szemendri Tamás, harmadik helyezést pedig Horváth Veronika ért el, míg Tumbász Barbara és Károlyi Egon különdíjban részesültek. A nyertesek elismerő oklevelet és könyvcsomagot vehettek át, amelyet Czikajló Gergely nyújtott át.